2023.12.11., hétfő - Árpád
Salgótarján: 0o - 0o
Az ország 19 megyéjében

Blinken: Oroszország fegyverként használja az élelmiszert a szállítási egyezmény felmondásával

frisshirek.hu | 2022. október 30. - 10:30
Blinken: Oroszország fegyverként használja az élelmiszert a szállítási egyezmény felmondásával
Oroszország kilépett az ENSZ által közvetített kulcsfontosságú gabonaügyletből, nemzetközi felháborodást váltva ki, és csapást mért a moszkvai ukrajnai invázió által kiváltott globális élelmiszerválság enyhítésére tett kísérletekre.

Moszkva szombaton bejelentette, hogy felfüggeszti részvételét a fekete-tengeri egyezményben, amelynek célja az éhínség elhárítása és az infláció megfékezése, válaszul a flottája elleni jelentős ukrán dróntámadásra. A februárban kezdődött konfliktusban Oroszország „különleges műveletnek” nevezi Ukrajnában tett akcióit - írja a reuters.com.

A fekete-tengeri gabonakezdeményezés júliusi felfüggesztése csökkenti az Ukrajnából, a világ egyik legnagyobb gabonaexportőréből érkező szállítmányokat döntő fontosságú fekete-tengeri kikötőiből.

Miután az oroszok háborút indítottak Ukrajna ellen, számos ország élelmiszerellátása került bajba, hiszen Ukrajna a világ egyik legjelentősebb gabonaexportőre, és a kikötőkből a megszálló orosz hadsereg miatt lehetetlenné vált a szállítmányozás. Végül az ENSZ által létrejött egyezségnek köszönhetően folytatódhatott a teherhajózás, melynek következtében 8 millió tonnányi gabona hagyta el az országot, világszerte mérsékelve az amúgy egekbe szökő élelmiszerárakat.


Joe Biden amerikai elnök "felháborítónak" nevezte a lépést, mondván, hogy növeli az éhezést, míg vezető diplomatája az élelmiszerek fegyverezésével vádolta Oroszországot.

"Oroszország minden olyan intézkedése, amely megzavarja ezt a kritikus gabonaexportot, lényegében azt jelenti, hogy az embereknek és a családoknak világszerte többet kell fizetniük az élelmiszerért, vagy éhezniük kell"

- mondta Antony Blinken külügyminiszter.

Fotó: EPA/STR