2024.02.25., vasárnap - Géza
Salgótarján: 6o - 6o
Az ország 19 megyéjében

A baloldali Lula da Silva lesz Brazília következő elnöke

frisshirek.hu | 2022. október 31. - 08:25
A baloldali Lula da Silva lesz Brazília következő elnöke
A brazil elnökválasztás mindent eldöntő második fordulójában a baloldali Luiz Inacio Lula da Silva a szavazatok 50,9 százalékát begyűjtve legyőzte a jelenlegi köztársasági elnököt, a szélsőjobboldali Jair Bolsonarot. A választáson a szavazásra jogosultak közel 80 százaléka járult az urnákhoz. Az eredmény mélyreható politikai változásokat eredményezhet Brazíliában, amelyek környezeti hatásai is óriási jelentőségűek lehetnek.

Miintegy 124 millió brazil választópolgár adta le szavazatát a brazíliai elnökválasztás tegnapi második fordulójában. Ez közel 80 százalékos részvételi arányt jelent, tekintve, hogy 156 millióan jogosultak erre a 215 millió lakosú dél-amerikai országban.

Lula da Silva, aki a korábbiakban is volt már államfő, a választók 50,9 százalékának bizalmát nyerte el, szemben Bolsonaro 49,1 százalékos támogatottságával.

Az elnöki székért folytatott küzdelem végül váratlanul szorossá vált, Bolsonaro a küzdelem hajrájában nagyon megközelítette a korábban egyértelmű esélyesnek tartott riválisát. Lula azonban így is több mint 2 millió szavazattal kapott többet a jelenlegi elnöknél.

Lula da Silva harmadik elnöki ciklusát kezdheti meg hamarosan Brazília élén, 2003-2011 között két cikluson keresztül már betöltötte ezt a posztot.

Bolsonaro számos kulcsszövetségese elismerte a regnáló elnök vereségét, köztük Sergi Moro egykori bíró, aki Twitter bejegyzésében a következőket írta:

Ez a demokrácia… Dolgozzunk tovább azokért, akik a javát akarják az országnak. Ellenzékben leszek 2023-ban, tiszteletben tartva a paranái választók akaratát.

Mint ismeretes, Paraná egy szövetségi állam Brazíliában.

Moro 2019-2020 között Bolsonaro igazságügyminisztere volt. Ezt megelőzően, 2018-ban szövetségi bíróként börtönbe juttatta Lulát korrupció vádjával.

Lula Sao Paoloban ünnepelt hívei körében. Az utcán őt éltető tömeg előtt kijelentette, hogy Bolsonaro órákkal a hivatalos végeredmény közzétételét követően sem hívta fel őt, hogy gratuláljon neki.

A kampány heves vitákba torkollott az utóbbi hetekben a két elnökjelölt között. Kölcsönösen hazugsággal vádolták egymást, miközben élesen eltérő vizíóikat jelenítették meg Latin-Amerika legnagyobb demokráciájának jövőjét illetően.

A nagy kérdés, hogy Bolsonaro végül elismeri-e vereségét, lehetővé téve ezzel a hatalom zökkenőmentes átadását.

Hívei közül számosan letargiába zuhanva, az utcákon zokogva vették tudomásul az elnök vereségét, mások ugyanakkor nem törődtek bele olyan könnyen elnökük kényszerű távozásába a hatalomból: híradások szerint kamionosok eltorlaszolták a Mato Grosso szövetségi állambeli BR-163-as autópályát, mely az élelmiszeripari termékek egyik fő szállítási útvonala a hatalmas kiterjedésű dél-amerikai országban.

Lula azt ígéri, egyesíti a megosztott Brazíliát

A megválasztott elnök, Luiz Inacio Lula da Silva győzelmi beszédében a megosztott ország egyesítésére tett ígéretet.

A 77 éves politikus valamennyi brazil elnöke szándékozik lenni, nem csak azoké, akik rá adták voksukat.

Kijelentette, Brazília nem lesz többé páriaállam a nemzetközi színtéren, hitet téve az ország fair globális kereskedelemi kapcsolatainak kiépítése mellett. Az ígérte, véget vet annak a politikának, mely dominánsan nyersanyagexportőrré tette az országot – a France24.com híradása szerint.

Megmenekülhetnek az Amazonas-medence esőerdői

Brazília elnöksége alatt ismét nagy hangsúlyt fog fektetni a klímavédelemre, azaz

ígérete szerint drasztikusan vissza fogják vágni az Amazonas esőerdőiben folyó ipari méretű fakitermelést, ami az esőerdők fennmaradását veszélyezteti hosszabb távon.

Bolsonaro elnöksége idején új erőre kapott az Amazonas medence esőerdeinek pusztítása, melyet a szélsőjobboldali elnök gazdasági megfontolásokkal indokolt. A „szegénység elleni küzdelem jegyében” meggyengítette a környezetvédelmi szervezeteket, megnehezítette a környezetkárosító bűncselekmények elítélését, miközben ösztönözte az erdőirtásokat, az illegális fakitermelést.

A szélsőjobboldaki elnök regnálásának első három évében az amerikai Maryland államnál nagyobb erdőterület pusztult el Amazóniában.

Az Amazonas-medence területén található a világ legnagyobb egybefüggő trópusi esőerdője. Őserdője növényfajokban gazdagabb, mint Afrika vagy Ázsia őserdei. Becslések szerint minden egyes négyzetkilométeren mintegy 200 ezer növényfajta él a Amazonas vidékén, melyek jelentős része még felfedezésre és besorolásra vár.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, noha mások mellett Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is Bolsonaro mellett kampányolt, Lula da Silva megnyerte az elnökválasztás október elején megrendezett első fordulóját. Ám mivel az eredmény akkor váratlanul szoros lett, a brazil választópolgároknak a hétvégén ismét a szavazóurnák elé kellett járulni.

Fotó: Luiz Inacio Lula da Silva szavazás után a brazil elnökválasztás második fordulójában Sao Paulóban 2022. október 30-án. MTI/EPA/EFE/Fernando Bizerra