2023.02.05., vasárnap - Ágota, Ingrid
Salgótarján: -1o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Lehorgonyzott a menekülteket szállító mentőhajó Cataniánál

frisshirek.hu, 2022. november 07. - 06:10
Lehorgonyzott a menekülteket szállító mentőhajó Cataniánál
A fedélzetén 179 menekültet szállító Humanity1 kapitánya nemet mondott a helyi hatóságok felszólításának, hogy távozzon a kikötőből és hagyja el az olasz felségvizeket. A hajót működtető SOS Humanity bejelentette, hogy hétfőn fellebbez a belügyminisztérium rendelkezése ellen.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt: Olaszország engedélyezte, hogy vasárnap kora reggel egy humanitárius mentőhajó 179 migránssal a fedélzetén befusson egy szicíliai kikötőbe és kiskorúakat, valamint orvosi ellátásra szoruló embereket tegyen partra, miközben elutasította két másik hajó kikötésre vonatkozó kérését.

A német zászló alatt hajózó Humanity1 Cataniában ért partot, ahol az olasz hatóságok a hajó átvizsgálását követően 35 férfi kivételével engedélyezték a fedélzeten lévők partra szállását 

– közölte az SOS Humanity civil szervezet.

Az MTI beszámolója szerint 

a hajó kapitánya nemet mondott az olasz hatóságok felszólításának, hogy távozzon a kikötőből, és hagyja el az olasz felségvizeket.

A hajót működtető SOS Humanity bejelentette, hogy hétfőn fellebbez az illetékes jogi szervnél, amely ebben az esetben Lazio tartomány közigazgatási bírósága, a belügyminisztérium rendelkezése ellen.

Catania kikötőjében kiválogatják azokat, akik partra szállhatnak

– sérelmezte azt elefántcsontparti származású Aboubakar Soumahoro, az Olasz Baloldal (SI) és a Zöldek választási szövetségének képviselője a Twitteren. A kikötőben tartózkodó ellenzéki politikus élesen bírálta az olasz kormányt, és néhány kollégája és mintegy harminc aktivista társaságában a menedékkérők partra engedését követelte.

Kikötési engedélyt kapott Cataniában a norvég zászló alatt közlekedő Geo Barents is 572 emberrel a fedélzetén. A hajóról szintén az ellátásra szorulók, a várandós nők, gyermekek szállhattak le, 375-en, a többiek nem hagyhatják el a Geo Barents-t.

Olaszország új kormánya a nemzetbiztonságra veszélyesnek ítélte meg a civil csoportok hajóit, amelyek előtt nem nyitja meg kikötőit.

Róma ragaszkodik ahhoz, hogy azok az országok, amelyek zászlaja alatt a hajók közlekednek, fogadják be a migránsokat.

Matteo Piantedosi belügyminiszter szerint a Humanity1 csak addig tartózkodhat olasz vizeken, amíg a kiskorúak és a sürgős orvosi ellátásra szoruló emberek partra szállnak.

A behajózást azt követően hagyták jóvá, hogy Németország és Franciaország is felszólította Olaszországot, biztosítson biztonságos kikötőt a migránsoknak. Jelezték egyben, a migránsok egy részét befogadnák, hogy Olaszország ne egyedül viselje a migrációs nyomás terhét.

Másik két hajónak az olasz hatóságok egyelőre nem ajánlottak fel ilyen lehetőséget.

  • A német vezetésű Rise Above 93 migránssal a hétvégén ért olasz vizekre Szicíliától keletre, hogy védelmet keressen a viharos tengeren, de nem kaptak hozzájárulást Olaszországtól, és nem érkezett hatósági válasz a biztonságos kikötőre vonatkozó többszöri kérésre sem.
  • Az SOS Méditerranée francia, nem kormányzati szervezet által üzemeltetett Ocean Viking 234 migránssal a fedélzetén a Messinai-szorostól délre, nemzetközi vizeken maradt.

A kikötőkért felelős infrastrukturális és közlekedési tárcát vezető Matteo Salvini, a Liga politikusa, volt belügyminiszter közösségi oldalán hangsúlyozta, hogy „Olaszország nem tud mindenkit befogadni”.

Salvini köszönetet mondott Ferenc pápának, aki vasárnap együttműködési politikát szorgalmazott az Európai Uniótól, amely

a katolikus egyházfő szerint nem „hagyhatja Ciprusra, Görögországra, Olaszországra és Spanyolországra a felelősséget minden emigránsért, aki partjaikra érkezik”.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu már beszámolt: Magyarország miniszterelnöke, Orban Viktor tegnap köszönetet mondott Giorgia Meloninak, hogy a felnőtt férfiakat nem engedte partra szállni a mentőhajóról.

Fotó: Illegális bevándorlókkal a fedélzetén kiköt a szicíliai Catania kikötőjében a Humanity 1 nevű hajó 2022. november 5-én. A migránsok Európába szállítását végző, hatvanméteres hajót az SOS Méditerranée nevű nem kormányzati szervezet (NGO) német csoportja, a Humanity SOS szervezet működteti. MTI/EPA-ANSA/Orietta Scardino