2023.02.06., hétfő - Dóra, Dorottya
Salgótarján: -5o - -5o
Az ország 19 megyéjében

Akár 6,5 millió forintos büntetés is lehet a babaváró hitel vége

frisshirek.hu, 2022. november 08. - 17:30
Akár 6,5 millió forintos büntetés is lehet a babaváró hitel vége
– A kamatemelkedések miatt már 6,5 millió forintot kell egy összegben visszafizetniük azoknak, akik decemberben veszik fel a babaváró hitelt, de nem tudják teljesíteni öt év alatt a babaváró támogatás feltételeit – írta meg a Bank360 kedden. A kölcsön indulásakor ez az összeg még csak kétmillió forint körül volt.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Ha öt év alatt nem születik meg az ígért gyermek, akkor az igénylőknek nemcsak az egy összegű büntetést kell visszafizetniük, de elvesztik a kamattámogatást is - figyelmeztettek. – A jelenleg érvényes 9,74 százalékos referenciamutatóval a 45-46 ezer forintos törlesztőrészlet (kamatmentes fizetéssel számolva) akár 117 forintra is nőhet. A pontos összeg az ötéves kamatforduló elérése esetén már az akkori referenciakamattól függ, tehát abban lehet reménykedni, hogy ez addig alacsonyabb lesz – tette hozzá a Bank360.

A kormány a kamatemelések hatására reagálva még tavasszal módosított a babaváró hitel büntetőkamatán, és egy százalékponttal enyhítette azt. Mára azonban ez már nem sokat számít, hiszen az akkor 5 százalék körüli referenciakamat november elejére már 10 százalék fölé emelkedett.