2024.04.16., kedd - Csongor
Salgótarján: 12o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Óriási siker Ukrajnának: harc nélkül feladják Herszont az oroszok

frisshirek.hu | 2022. november 09. - 17:39
Óriási siker Ukrajnának: harc nélkül feladják Herszont az oroszok
Feladja az orosz haderő Herszon városát – jelentette be Szergej Sojgu védelmi miniszter. Minderre alig több mint egy hónappal a herszoni régió Oroszországba történő annektálását követően kerül sor. Herszon feladása a Dnyepertől nyugatra eső területek teljes kiürítését jelentheti az oroszok szemszögéből, ami hatalmas siker lenne az ukrán haderő számára. Kérdés, hogy mi lesz a sorsa a város azon lakóinak, akik mindezidáig nem hagyták el otthonaikat az erre vonatkozó orosz felszólítás ellenére sem. Herszonnak mintegy 270 ezer lakosa volt a háború kitörése előtt.

A parancsot Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter adta ki Herszon kiürítésére. A döntést azzal indokolja az orosz hadvezetés, hogy a Dnyeper folyó keleti partján sokkal könnyebb lesz védelmi állásokat felvenni.

A döntés meghozatalára azt követően került sor, hogy Szergej Surovikin, az ukrajnai hadművelet főparancsnoka arról tájékoztatta a minisztert, a város logisztikai ellátása nem fenntartható a továbbiakban.

Herszon az egyetlen ukrajnai nagyváros, mely harc nélkül került orosz kézre a február 24-én indult invázió kezdete óta. Moszkva szeptember 30-án jelentette be Herszon megye annektálását az Orosz Föderációba.

Az ukrán fegyveres erők már a korábbiakban megsemmisítették a Herszon környéki hidakat, így az oroszok kompokkal próbálták biztosítani a Dnyeper nyugati partján az ukrán ellentámadást feltartóztatni próbáló orosz csapatok utánpótlását.

Herszon feladása a Dnyepertől nyugatra eső területek teljes kiürítését jelentheti az oroszok szemszögéből, ami hatalmas siker lenne az ukrán haderő számára. Kérdés, hogy mi lesz a sorsa a város azon lakóinak, akik mindezidáig nem hagyták el otthonaikat az erre vonatkozó orosz felszólítás ellenére sem. Herszonnak mintegy 270 ezer lakosa volt a háború kitörése előtt.

Az elmúlt hetekben a Herszon régióbeli Moszkva-barát hatóságok több mint 100 ezer polgári lakost telepítettek ki a Dnyepertől nyugatra eső területekről – a France24.com tájékoztatása szerint.

Fotó: euronews.com