2023.02.05., vasárnap - Ágota, Ingrid
Salgótarján: -1o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Tíz vagy húsz évvel meghosszabbítaná a kormány a paksi atomerőmű üzemidejét

frisshirek.hu, 2022. november 09. - 16:54
Tíz vagy húsz évvel meghosszabbítaná a kormány a paksi atomerőmű üzemidejét
10, vagy akár 20 évvel meghosszabbítaná a Paksi Atomerőmű jelenlegi blokkjainak üzemidejét a kormány – derül ki az Országgyűlésnek benyújtott határozat-tervezetből, melynek Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a benyújtója és Palkovics László technológiai miniszter az előadója.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A négy blokkot 1982 és 1987 között adták át, 30 év szavatossággal. Az üzemidőt egyszer már 20 évvel meghosszabbították.

A 2005-ös hosszabbítás határideje 2032-ben lejár, mostani állás szerint ekkor kellene az első és a negyedik, utolsó blokkot bezárni.

A javaslatot a 444.hu vette észre, a lap emlékeztet arra, hogy már 2014 elején is voltak olyan szakemberek, akik felvetették a hosszabbítás lehetőségét, ezzel is nyújtva a határidőt egy normális tender kiírására a Paks 2 projektnél. Nem lett volna szükség a gyors ütemű, közbeszerzés nélküli kiírásra.  Mint ismert, az Európai Bizottság évekig vizsgálta a Paks 2-es szerződéseket, és végül csakis korlátozásokkal hagyta jóvá azokat, de az engedélyeztetési eljárás sem fejeződött be, az érdemi munkálatok pedig el se kezdődtek. Sőt, ugye az EU éppen az orosz nukleáris technológiát érintő szankciós csomagot készül elfogadtatni, amire Szijjártó Péter máris vörös vonal átlépéseként emelte fel a szavát. 

Áramra viszont szükség lesz, és a magyar kormány eddig mindent egy lapra feltéve, főleg Paks 2-től várta a 30-as évekre az áramot. Szélerőműveket több mint tíz éve nem lehet építeni Magyarországon, a napenergia terjedését pedig éppen most lassították le.

A kormány javaslata a portál szerint azért is érdekes, mert az MSZP többször is felvetette már a parlamentben az üzemidő meghosszabbításának a lehetőségét, azonban a javaslatot az Orbán-kormány eddig minden esetben visszautasította azzal, hogy erre a „a hatályos jogszabályok erre nem adnak lehetőséget”.

Fotó: atomeromu.mvm.hu