2023.02.05., vasárnap - Ágota, Ingrid
Salgótarján: -1o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Kormányzati belharcban húzhatta a rövidebbet Palkovics László

frisshirek.hu, 2022. november 10. - 14:00
Kormányzati belharcban húzhatta a rövidebbet Palkovics László
A kormány energetikai politikája miatt távozhat a technológiai és ipari miniszter sajtóértesülések szerint. Úgy tudni, Palkovics László és több kormánytag között hatalmas szakadék húzódik az ország energiastratégiájának kérdésében. A jelek szerint a távozó tárcavezető régóta elkötelezett volt a zöldenergia – és főleg a szél- és a naperőművek – mellett, míg kabinetben többen határozottan ellenzik ezek építését. Az utóbbi hónapokban egymásnak feszültek az fontos szereplők, a jelek szerint most eldőlt, ki bizonyult erősebbnek. A miniszter lemondását mindeddig nem erősítette meg, de nem is cáfolta a kormányzat.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Telex információi szerint

Palkovics László és több kormánytag között hatalmas szakadék húzódik az ország energiastratégiájának kérdésében.

A jelek szerint ugyanis Palkovics régóta elkötelezett volt a zöldenergia (és kifejezetten a szél- és naperőművek) mellett, míg a kormányban többen határozottan ellenzik ezek építését.

A 24.hu által szemlézett cikk arról számolt be, hogy az egyik magyarázat szerint a Fidesz vezetésének jelentős része a végletekig elkötelezett Paks II. megépítése mellett, és ezzel együtt többen is úgy gondolják: minden alternatív áramtermelő kapacitás megépítése csak rontja Paks lehetőségeit. Az érvelésük szerint ugyanis ha most jelentős zöld áramtermelő-kapacitás épül ki Magyarországon, akkor mire Paks II. megépül, arra már nem is lesz akkora szükség.

Az utóbbi hónapokban több jel is arra utalt, hogy a kormányon belül egymásnak feszült a megújulópárti és a megújulóellenes tábor.

A Telexhez többször is eljutottak olyan hírek, hogy az energiaválság miatt a zöld energia támogatása felé fog billenni a mérleg, végül azonban nem ez történt. Erre utalt az is, amikor néhány hete bejelentették: megszűnik a napelemek visszatáplálási kötelezettsége, ez pedig hatalmas pofont jelent mindenkinek, akik napelemet akartak volna építeni a házukra.

A másik jelentős véleménykülönbség a szélturbinák építésének engedélyeztetését érinti, mivel a szélerőművek építése Magyarországon egy 2016-os rendelet nyomán gyakorlatilag lehetetlen.

Amint azt a 24.hu szemléjében megírta,

Palkovics évek óta lobbizik, hogy lehessen Magyarországon szélerőműveket építeni, ezt azonban a kormányon belül folyamatosan blokkolták.

Az utóbbi hónapokban egymásnak feszültek az fontos szereplők, a jelek szerint most eldőlt, ki bizonyult erősebbnek.

Palkovics László a sajtóhírek szerint a támogatók táborába tartozott, és nagy energiát fektetett abba, hogy a szélerőművek kérdését átvigye a kormányon. A jelek szerint ennek megvalósítására már nem lesz lehetősége.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, a miniszter lemondásának híre szerdán kezdett terjedni, és bár tegnap a Miniszterelnökség kiadott egy közleményt, a kormány azóta sem erősítette vagy cáfolta ezt meg.

Archív fotó: Palkovics László technológiai és ipari miniszter beszédet mond a Technológiai és Ipari Minisztérium és a HUMDA Zrt. által „A jelen és jövő közlekedése okosan” címmel rendezett konferencián a dunaújvárosi Autó Máté szalonban 2022. október 14-én. MTI/Vasvári Tamás