2023.02.05., vasárnap - Ágota, Ingrid
Salgótarján: -1o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Pénteken nyitnak a nagy budapesti karácsonyi vásárok

Lukácsi Katalin, 2022. november 14. - 18:20
Pénteken nyitnak a nagy budapesti karácsonyi vásárok
Már épülnek a karácsonyi vásárok díszletei és üzletsorai Budapest szívében, a Vörösmarty téren és a Szent István Bazilika előtt. Bár a fővárosban nem lesz karácsonyi díszkivilágítás, és több kerület is csatlakozott a központi döntéshez, a hiányérzetünket bepótolhatják majd a vásárok. Igaz, az árak miatt lehetséges, hogy legtöbben csak nézelődni mennek majd.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Egy kürtőskalácsért 2000 forintot is elkérnek majd a Vörösmarty téri Classic Xmas névre keresztelt karácsonyi vásárban - látta a Frisshírek.hu szerzője az épülőfélben lévő vásár díszletei között elfutva. Pedig az a kis bódé még egy félreeső helyen volt, ezért akár többe is kerülhetnek majd advent ikonikus édességei.

A szervezők az MTI-hez eljutott közleményben kiemelték, hogy 2021-ben másodjára is Európa legjobb karácsonyi vásárának választott Advent Bazilika területén 12 méteres karácsonyfa, fényfestés, szelfipont, jégpálya, látványműhely valamint minőségi kézműves és gasztronómiai kiállítók várják majd az odaérkezőket. A jótékonyságra is lesz mód, a helyszínen a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet fogadja majd az adományokat.

Mintegy 120 hazai kiállító kap helyet.

A karácsonyi ünnepkörhöz illő étkek mellett azonban a repertoár tartogat majd a modern streetfood elemeit, barbeque fogásokat, de a hazánkba látogató turistákat célzó magyar csárdakultúra ételeit is. A kézműves termékek között kiállítók lesznek népi- és iparművészek valamint a modern designer terméket kínáló innovatív alkotók.

Fotó: Lukácsi Katalin

A Vörösmarty téren is áll majd karácsonyfa különleges díszítéssel, valamint most debütál majd a tér közepén álló Vörösmarty-szobor új tervezéssel megoldott betakarása is, amely azonban valamiképp mégis tisztelegni akar nagy költőnk életműve előtt.

Itt jégpálya helyett ingyenes kisvasút lehet majd a gyermekek kedvére. A kézműves és gasztronómiai kínálat pedig a hagyományokhoz méltóan gazdag és minőségi lesz. A Vörösmarty téren a jótékony lelkület megéléséért a Vigyél Haza Alapítvány felel majd, akik árva és sérült kutyák megsegítéséért gyűjtenek a rendezvény ideje alatt.

Kézműves termékek december 28-áig vásárolhatók majd, de a karácsonyi vásárok az év végéig. A bazilika előtt január 1-áig, a Vörösmarty téren december 31-éig várják majd az érdeklődőket.

A kiemelt kép forrása: Adventi Ünnep a Bazilikánál Facebook-oldal