2023.02.05., vasárnap - Ágota, Ingrid
Salgótarján: -1o - -1o
Az ország 19 megyéjében

A parlament elé kerül az egészségügy jelentős átalakítása

frisshirek.hu, 2022. november 16. - 07:56
A parlament elé kerül az egészségügy jelentős átalakítása
Bár az egészségügyi államtitkár, Takács Péter azzal a megjegyzéssel látta el a szakmai egyeztetéseket, hogy amiben nincs egyetértés, az még a kormány elé sem kerül, most nem a kormány, hanem máris a parlament vitázik arról a javaslatcsomagról, amelyet a Magyar Orvosi Kamara a jelen formájában elutasít. A törvénymódosítást Semjén Zsolt nyújtotta be kedden éjjel a parlament elé, amelyben egyetlen jelentősebb módosítás van az eddig ismert tervezetekhez képest.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Bár ahogy arról tegnap a Frisshírek.hu hasábjain is beszámoltunk, a legfontosabb egészségügyi érdekképviseleti szerv, a Magyar Orvosi Kamara nem támogatja, hogy a kormány a jelen formájában benyújtsa az egészségügy átalakítását célzó törvényjavaslatot a parlamentnek, az ma mégis napirendre kerül.

Amiben nincs egyetértés, azzal nem megyünk a kormány elé

- idézi összeállításában a Népszava Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárt, aki gyakran ezzel a megjegyzéssel kommentálta a tárgyalásokat. Ennek ellenére kedden éjjel Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nem várt tovább és benyújtotta az egészségügy komoly átalakítását célzó törvénycsomagot.

A mostani tervezet szerint a fővárost mégsem érinti majd a házi orvosi ügyeleti rendszer átalakítása, ezt leszámítva azonban az eddig ismert passzusairól vitázak majd ma a Tisztelt Ház.

Annak értelmében a tervezet azt célozza, hogy a szociális ellátórendszerbe átkerülnek majd a tartós ápolási feladatok, épületek és az ott dolgozók is. Átalakítják mind az alapellátás és a házi orvosi ügyelet rendszerét, de szakmailag integrálni kívánják a szakrendelők és a városi kórházak működését is. Az utóbbiak a megyei kórházak alá kerülnének a védőnői szolgálattal egyetemben.

Ez a tervezet ismét belenyúl az önkormányzati törvénybe, és feladatokat von el tőle. Innentől kezdve az állam vállalná át a védőnői szolgálatot vagy az alapellátási körzetek meghatározását. Jövő év júliusától pedig - leszámítva Budapestet - az alapellátási ügyeletek pedig a mentőszolgálathoz kerülnének. Ennek megvalósulásáért az önkormányzatok nem köthetnek újabb szerződéseket az alapellátási ügyeletekkel kapcsolatban, amelyben jelenleg több mint 200 mikrovállalkozás és néhány nagyobb szereplő is részt vesz - az ő sorsuk bizonytalanná válik.

A kiemelt kép forrása: MTI / Vasvári Tamás