2023.02.05., vasárnap - Ágota, Ingrid
Salgótarján: -1o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Kutya kötelességem a pedagógusok mellé állni- Nagy Ervin színész is felszólalt a dunaújvárosi tüntetésen

Sztipán Orsolya, 2022. november 18. - 18:45
Kutya kötelességem a pedagógusok mellé állni- Nagy Ervin színész is felszólalt a dunaújvárosi tüntetésen
Dunaújvárosban folytatódtak a pedagógusok melletti megmozdulások. A reggeli Élőlánc után délután a Városháza előtti téren demonstrációt szervezett a „Civilek a pedagógusokért Dunaújváros” csoport.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A reggeli esős időben megtartott Élőlánc után a délutáni tüntetésnek sem kedvezett az időjárás. Ahogyan azt az egyik szervező, Horváth Zsuzsa mondta:

még az Ég is a pedagógusokat siratja. 

Esernyőkkel és lámpával, telefonos világításokkal állt ki a pedagógusok ügye mellett 2-300 városi és város közeli szimpatizáns diák, szülő, tanár. A rendezvényen felszólalt többek között a dunaújvárosi származású színész, Nagy Ervin is, aki interjút adott a frisshirek.hu olvasóinak.

Volt-e kedvenc tanára annak idején?

Újvári Csillának hívják, ott áll! Valójában azért vagyok itt, mert Csilla idehívott. Végül is bárhol kiállhatnék a pedagógusok jogaiért ma Magyarországon, mert példátlan összefogás van, és remélem, ezt a politika is meghallja. Nekem csodás gyermekkorom volt itt, Dunaújvárosban. És a pedagógusok, főleg az általános iskolában az én szememben olyanok voltak, mintha apám-anyám lennének. Amikor rájuk gondolok, akkor valahogy a viszonyom és az érzelmi kötődésem is ugyanilyen erős. Annyi pozitív dolgot kaptam tőlük, annyi mindent tanultam én meg itt, az akkori Ságvári Endre Általános Iskolában, hogy ha arra gondolok, hogy ezt kézzel-lábbal tiporják, és ellehetetlenítik, és azt a fajta neveléskultúrát, amivel ők rendelkeztek, azt kitartóan, a rendszerváltás óta rongálja a hatalom, jelenleg még cinikus is és semmiféle választ nem hajlandó adni, akkor nekem kutya kötelességem mellettük állni és latba vetni mindenféle ismertségemet, és súlyomat és hangomat, ha arról van szó.

Mit gondol, miért akar megmozdulni előre ez az ügy olyan nehezen?

Azért, mert a politika azt választotta, és meglehetősen antidemokratikus módon. Alapvetően most már engem tényleg rendszerellenesnek gondolnak, miközben egy középen álló figura voltam világ életemben, és az igazságot középen sejtettem mindig is, de most kénytelen vagyok, mert olyan eszközöket vetnek be, olyan ellehetetlenítéseket, mint az 50-es években.

Én nem vagyok hajlandó még egyszer Rákosi Mátyás elvtárs alatt élni az életemet Európa közepén.

Én nagyon azt látom, hogy ezt megpróbálják erővel elfojtani, mint egy forradalmat. Ami azért is furcsa, mert mindenkinek van unokája, mindenkinek van gyereke, csak hát ebből is látszik, hogy a politikai elit magániskolákba járatja a gyerekeit, és nem értesül arról, hogy mi történik a valóságban. Úgyhogy a Valóság Nemzeti Könyvet ki kellene lassan nyitniuk. Remélem, erre megpróbálom én őket rávenni több ezer honfitársammal együtt.

Hová fajulhat ez a történet?

A vége az lesz, hogy az emberek nem fognak bemenni a munkahelyükre, és akkor hátha felfogják, hogy ők ugyanolyan fontosak, mint tűzoltók, az orvosok, a tanárok, akik a közszolgálatnak a legfontosabb elemei.

Ha ezt egy hatalom nem ismeri fel, akkor falnak fog menni, és nem diáktüntetés lesz, hanem diáklázadás.

És pedig 14-16 éves gyerekekkel nehéz lesz mit kezdeni, úgy, mint 56-ban. Úgyhogy nagyon remélem, hogy idáig nem fognak elfajulni a dolgok, és valaki a karácsonyi kisvonat mellett végre észhez tér.

Fotó: Frisshirek