2023.02.05., vasárnap - Ágota, Ingrid
Salgótarján: -1o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Letartóztatták az embercsempészeket, akik tüzet nyitottak a rendőrökre

frisshirek.hu, 2022. november 18. - 15:35
Letartóztatták az embercsempészeket, akik tüzet nyitottak a rendőrökre
A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra elrendelte hat külföldi férfi letartóztatását embercsempészés és más bűncselekmények miatt.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
A gyanú szerint az embercsempészek 21, Magyarországon érvényes tartózkodási engedéllyel nem rendelkező szír állampolgárt próbáltak illegálisan átjuttatni a határon

– írta a Fővárosi Törvényszék közleményében.

A Telex szemléje szerint 2022. november 14-én reggel két gyanúsított az M5-ös autópálya bevezető szakaszán haladt Csehország felé egy kisbusszal. Amikor a rendőrök igazoltatni akarták őket, nem álltak meg.

Többször hirtelen a rendőrautó irányába rántották a kormányt, az autóra üvegeket dobáltak,

a rendőrautó és a rendőrök felé több lövést adtak le a gáz-riasztó fegyverből.

A másik négy – szintén külföldi – gyanúsított „az embercsempészéssel foglalkozó, hierarchikusan szervezett, konspiratívan működő csoport tagjai”. Az illegális határátlépők szállításához ők biztosították a furgont és a gáz-riasztó fegyvert.

Az ügyészség mind a hat gyanúsított letartóztatását kérte.

Amint azt a Telex megírta, a gyanúsítottak külföldi állampolgárok, magyarországi kötődéssel, bejelentett lakóhellyel nem rendelkeznek. A bűncselekményt szervezetten, több országon keresztül valósították meg, Magyarországra csak a bűncselekmény elkövetése céljából érkeztek.

Az egyik férfi beismerő vallomást tett, ezért esetében nem, a másik öt társánál megalapozottan feltehető, hogy kényszerintézkedés hiányába a büntetőeljárásban részt vevő, vagy más személyek befolyásolásával, illetve bizonyítékok megsemmisítésével, elrejtésével a bizonyítást meghiúsítanák.

A nyomozás kezdeti szakaszban van.

Lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt arról, hogy rálőttek a rendőrökre az üldözött furgonból Budapesten. Elfogásuk után kiderült, kik voltak a lövöldözők. A kihallgatás során az egyik embercsempész bevallotta: a megbízó megüzente nekik, hogy ha kell, lőjék a rendőröket. A rendőrség a honlapján utóbb közzétett videóban a bevetésben résztvevő rendőrök számoltak be az élményeikről. Az egyikük elmesélte, az jutott eszébe: „szeretném még látni az anyukám!”

Fotó: police.hu