2023.12.11., hétfő - Árpád
Salgótarján: 0o - 0o
Az ország 19 megyéjében

Robbanóanyagok nyomaira bukkantak az Északi Áramlat gázvezetékeknél

frisshirek.hu | 2022. november 18. - 14:15
Robbanóanyagok nyomaira bukkantak az Északi Áramlat gázvezetékeknél
Robbanóanyagok nyomait fedezték fel az Északi Áramlat gázvezetékek megrongálása tárgyában nyomozó hatóságok. Így bizonyosságot nyert, hogy szabotázsakció történt szeptemberben, ez okozta a gázszivárgást a Balti-tengeri vezetékeken – közölte az ügyben eljáró svéd ügyész.

A svéd és a dán hatóságok négy lyuk tárgyában nyomoznak, melyek az Északi Áramlat 1, illetve Északi Áramlat 2 vezetékpárokon keletkeztek a szeptemberi titokzatos robbanásokat követően.

A Balti-tenger mélyen futó vezetékpárok Oroszországot kötik össze Németországgal, az Északi Áramlat 1 vezetéken orosz gázt szállítottak Nyugat-Európába a korábbiakban. Az Északi Áramlat 2 vezetéket idén adták át, a szállítás azonban ezen a vezetéken nem indult meg.

Dánia már a múlt hónap során jelezte, hogy a vizsgálatok előzetes eredményei szerint nagy erejű robbanások okozták a gázszivárgást a vezetékeken.

Oroszország megvárja a kárfelmérés végleges eredményét, mielőtt döntene a vezetékek megjavításáról – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a svéd bejelentéssel kapcsolatban. A orosz Gazprom gázipari vállalat, a vezetékek tulajdonosa egyelőre nem nyilatkozott az ügyben – a Reuters híradása szerint.

Kép: MTI