2023.02.05., vasárnap - Ágota, Ingrid
Salgótarján: -1o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Macskák zsákmányává válhatnak a madáretető vendégei

frisshirek.hu, 2022. november 19. - 09:42
Macskák zsákmányává válhatnak a madáretető vendégei
A boltok polcain egyre több madáreledelt találni a hidegebb idő beköszöntével. Számos termék közül válogathatnak azok, akik úgy döntenek, hogy segítenek a szárnyasoknak átvészelni a telet.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Veres Amanda honti madármentő megkeresésünkre elmondta, hogy a madarak etetése mellett fontos az itatásuk is. A legjobb, ha különböző magasságokban helyezzük el számukra a vizet és az ennivalót, mert így tudunk több különböző fajnak segíteni a táplálékban szűkösebb időkben.

– Érdemes tudni, házilag is elkészíthetjük a szárnyasok eleségét, ha nem szeretnénk a boltban megvásárolni a drága, kész termékeket. Első lépés, hogy zsiradékot kell olvasztani, esetleg faggyút, amibe diót és magokat keverünk. A masszát egy formába öntve hagyni kell megszilárdulni. A legjobb a madarak számára télen a fekete napraforgó, de tehetünk ki a számukra félbevágott almát is – fogalmazott a madármentő.

A Bükki Nemzeti park Igazgatóság (BNPI) oldalán olvasható, hogy minden madár ott tölti a telet, ahol azt a legnagyobb eséllyel túlélheti. A nálunk telelő tollalosok evolúciósan alkalmazkodtak a hazánkra jellemző téli időjáráshoz. 

A madáretetést napjainkban rendkívül népszerű tevékenységnek, hobbinak is mondhatjuk, amely feltehetően az emberi jólét növekedésével vált elterjedtté. 

Előnye és hátránya is van a téli madáretetésnek

Ha egy szárnyas a megszokottnál könnyebben juthat táplálékhoz, nem fogja kihagyni a kínálkozó lehetőséget. Az etetőre járó madarak rendszeresen, bőséges mennyiségben találnak eleséget, ezért nem kell szűkölködniük. Jobb kondícióban töltik a telet, amelynek köszönhetően nagyobb eséllyel élik azt túl.

Az etetőkre járó példányok mennyisége egy-egy ponton koncentrálódik, ezért fokozottan ki vannak téve a ragadozók támadásainak. A házimacskák észreveszik a „ terített asztalt”, s a megfelelő intézkedések hiányában komoly pusztítást végezhetnek az etetők vendégei között.

A BNPI kiemelte: tilos a kenyérrel és az egyéb pékáruval történő etetés. A madarak emésztőrendszere ezeket nem képes megfelelően feldolgozni (főleg, ha eláznak), így könnyen vezetnek betegséghez, pusztuláshoz. Emellett kerülni kell a megavasodott olajos magvakat is.

Mint írták, akkor érdemes elkezdeni a szárnyasok etetését, amikor megérkeznek a komolyabb fagyok, vagy hótakaró borítja a talajt. Fontos, hogy ha elkezdtük az etetést, akkor lehetőleg a szezon folyamán végig folytassuk. Ha egy nagy csapat madarat rászoktatunk a könnyű táplálékszerzésre, egy hirtelen forráskiesés – főleg kedvezőtlen időjárással párosulva – jelentős pusztuláshoz is vezethet.

Fotó: BNPI