2023.03.27., hétfő - Emánuel
Salgótarján: 8o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Mi kellett ahhoz, hogy Katar rendezhesse a focivébét?

frisshirek.hu, 2022. november 20. - 16:30
Mi kellett ahhoz, hogy Katar rendezhesse a focivébét?
Első ízben rendez labdarúgó világbajnokságot egy közel-keleti állam, jelesül Katar. A kicsi, ám dúsgazdag olajmonarchia tizenkét éve nyerte el a torna rendezési jogát, melynek nyitómérkőzésén a házigazda állam válogatottja ma este Ecuadorral csap össze. A sport egyre meghatározóbb szerepet játszik az emírség életében, így a mai nap világraszóló esemény Katarban.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Katar, mint közel-keleti sportnagyhatalom

A 21. század beköszöntével Katar berobbant a nemzetközi sportéletbe. 2004-ben asztalitenisz csapat-világbajnokság, 2015-ben férfi kézilabda-világbajnokság helyszíne volt az ország.

Ami a labdarúgást illeti, a ma kezdődő világbajnokság sem előzmény nélküli.

2011-ben az emírség rendezte az Ázsia-bajnokságot, 2019-ben pedig a klubvilágbajnokság döntőjének adott otthont. Ezek mellett 2004 óta minden évben megrendezik a gyorsasági motoros világbajnokság Katari Nagydíját, s egy nemzetközi tenisztorna helyszíne is Katar évi rendszerességgel.

A legnépszerűbb sportág a labdarúgás, mind a sportot űzők, mind nézettség tekintetében. A legkedveltebb helyi klub, az Al Szadd 1989-ben és 2011-ben is Ázsia legjobbjának bizonyult a kontinens klubcsapatainak vetélkedése során. A csapat 2011-ben és 2019-ben a klubvilágbajnokságon is részt vett, ahol harmadik, illetve hatodik helyezést ért el. A csapat edzője 2019-től két éven át a spanyol világbajnok labdarúgó, a klub korábbi játékosa, Xavi Hernandez volt.

Ami a válogatottat illeti, a nemzeti csapat, az Annabi (gesztenyebarnák) 2019-ben Ázsia bajnoka lett, ezt megelőzően az Öböl-kupát három alkalommal (1992, 2004, 2014) hódította el. Az Ázsia-játékok labdarúgótornáját 2006-ban, a Nyugat-ázsiai labdarúgó bajnokságot pedig 2014-ben nyerték meg.

A katari 2022-es labdarúgó-világbajnokság épülő Lusail Stadionja

Világbajnokságon ugyanakkor még soha nem szerepeltek mostanáig.

Hazai mérkőzéseiket többnyire a halifa Nemzetközi Stadionban játsszák al-Raijánban.

A labdarúgás mellett népszerű sportágak a labdajátékok közül a kosárlabda, a kézilabda és a röplabda. Ezek mellett a teveversenyek, a lóversenyek, az atlétika, a krikett és az úszás is sok embert mozgat meg az öbölmenti országban.

A nők közül is egyre többen sportolnak, s a profi versenyzők között is megjelennek a gyengébbik nem képviselői. A labdajátékok, az atlétika mellett a golf és az evezés számítanak igazán népszerű sportoknak a katari hölgyek körében. A Katari Nők Sport Szövetsége szervezetének nagy álma megszerezni Katar első olimpiai aranyérmét.

Labdarúgó világbajnokság

Katar 2010. december 2-án nyerte el az idei labdarúgó világbajnokság megrendezésének jogát. Hat új stadiont húztak fel a nagyszabású sporteseményre, miközben egy már meglévő stadiont teljesen újjáépítettek, egyet pedig felújítottak. A hipermodern stadionok közül kiemelkedik az Al Bayt és a Lusail stadion, melyek a világbajnokság nyitómérkőzésének, illetve a döntőnek is helyszínei lesznek. Ezek 60, illetve 80 ezres befogadóképességű létesítmények. A hat másik stadion egyaránt 40 ezer fő befogadására alkalmas, valamennyi sportlétesítmény a katari főváros, Doha központjának közelében épült.

A stadionok építése 6,5 milliárd dollárba került Fatma al-Nuaimi, a világbajnokság szervezőbizottsága kommunikációs igazgatójának tájékoztatása szerint. A világbajnokság megrendezésének teljes költsége ugyanakkor mintegy 200 milliárd dollárt kóstál.

A győztes katari pályázatot kitörő örömmel fogadták az Öböl-régió országai is, mivel ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország rendezhet labdarúgó-világbajnokságot.

A mostani világbajnokság rendhagyó lesz abban az értelemben is, hogy az év végén kerül megrendezésre. Mindezt Katar éghajlati adottságai indokolják: a nyári, a sportolók számára elviselhetetlen forróság miatt nem volt lehetséges a hagyományos június-júliusi lebonyolítás.

A katari rendezés árnyoldalai

Vádaskodások is belengték a katari rendezésről szóló nemzetközi labdarúgó szövetségi (FIFA) döntés utáni időszakot. 2014 májusában a katari labdarúgó szövetség egyik magas rangú tisztségviselőjét, Mohammed bin Hammamot azzal vádolták meg, hogy összesen 3 millió font vesztegetési pénzt fizetett számos FIFA-tagállam labdarúgó szövetsége magas rangú tisztségviselőinek annak érdekében, hogy a katari pályázatot támogassák a 2022-es világbajnokság helyszínéről döntő végső szavazás alatt. Az ezt követő hivatalos FIFA-vizsgálat eredménye azonban 2014 novemberében tisztázta Katart a vádak alól.

A stadionok építése során ázsiai vendégmunkásokat alkalmaztak, akik nemzetközi sajtóbeszámolók szerint mostoha körülmények között kényszerültek végezni munkájukat. A brit The Guardian írása szerint az elmúlt években mintegy 6500 vendégmunkás halt meg munkavégzés közben Katarban.

Az emírség ezzel kapcsolatban azt közölte, a halálesetek különböző okokra vezethetőek vissza, a munkások munkakörülményeiben pedig azóta javulás állt be a reformintézkedéseknek köszönhetően.

Számos bejelentés érkezett arról, hogy a munkavállalókat kizsákmányolták

Több mint egymillió szurkoló érkezhet a világeseményre a világ minden tájáról

Katarba mintegy 1,2 millió szurkolót várnak a november 20. és december 18. között megrendezendő tornára, amelyen 32 ország válogatottja vesz részt. A 22. labdarúgó világbajnokság idejére mintegy 70 ezresre bővült a katari szállodai szoba-kapacitás, ami nyilvánvalóan messze nem elégséges ennyi sportrajongó elhelyezésére.

Ezért a főváros, Doha kikötőjében horgonyzó luxushajók fedélzetén is számos szurkolót kívánnak elszállásolni a rendezők. Ezek mellett beduin típusú sátortáborokat állítanak fel Katar-szerte, illetve a szomszédos országok is besegítenek a futballrajongók elhelyezésébe.

A szurkolók mostanáig több mint 90 ezer szobát, sátrat, apartmant, villát és portakabint foglaltak le a világbajnokság csúcsmeccseinek időpontjaira a szervezőbizottság közlése szerint. Mintegy 25 ezer szoba ugyanakkor még kiadatlan. A legnagyobb szurkolói invázió november 24-28. között várható, a külföldi szurkolók többsége hét éjszakát fog Katarban tölteni a szervező bizottság képviselője, Omar Al-Jaber tájákoztatása szerint – az as.com beszámolója alapján.

A végső győzelemre a brazil válogatottat tartják a legesélyesebbnek, utánuk, nem sokkal elmaradva Argentína következik a sorban. Az európai csapatok közül a címvédő Franciaország, továbbá Spanyolország, Anglia, Németország és Hollandia táplálhat még reményeket a világbajnoki trófea elhódítására.

Úgy tűnik, minden készen áll a rajtra, kezdődjék a torna!