2024.04.16., kedd - Csongor
Salgótarján: 8o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Tűz alá vették a zaporizzsjai atomerőművet

frisshirek.hu | 2022. november 20. - 15:50
Tűz alá vették a zaporizzsjai atomerőművet
Több lövedék is becsapódott a zaporizzsjai atomerőmű területére. Az oroszok szerint az ukránok vették tűz alá a létesítményt, az ukránok viszont úgy látják, épp fordítva történt, az orosz erők lőttek.
Kétszer is tűz alá vették az ukrán fegyveres erők vasárnap délelőtt folyamán a zaporizzsjai atomerőművet, összesen 14 lövedéket kilőve a létesítményre, amelyek közül kettő eltalálta az erőművet tápláló távvezetéket

– közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Az MTI számolt be arról, hogy

a tábornok szerint a háttérsugárzási szint normális, a keletkezett károkat a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) és a Roszatom szakértői mérik fel.

Konasenkov azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők által ellenőrzött Dnyipropetrovszk megyei Marhanec községből érkezett támadást az orosz tüzérség elfojtotta.

Renat Karcsaa, a Roszenergoatom főigazgatójának tanácsadója a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt mondta, hogy az ukrán hadsereg 12 rakétát lőtt ki a zaporizzsjai atomerőműre, amelyek közül hat a reaktor hűtőmedencéjébe csapódott be, kettő pedig a kiégett nukleáris fűtőelemek száraz tárolójába. A háttérsugárzás szintje Karcsaa szerint normális maradt.

Ramzan Kadirov csecsen vezető egy videót tett közzé a Telegramon a zaporizzsjai atomerőmű elleni újabb támadásról, amelyet a felvett hang alapján csecsen harcosok készítettek az egyik épület emeleti ablakából.

A Reuters nyomán a 24.hu viszont arról írt, hogy a zaporizzsjai atomerőmű ukrán üzemeltetője szerint az orosz erők állnak a szombat esti és vasárnap reggeli támadások mögött, ellentmondva Moszkva állításának, miszerint Ukrajnából indították el a lövedékeket. Az Energoatom atomenergetikai vállalat szerint legalább 12 találat érte az erőmű infrastrukturális létesítményeit.

A cég a Telegramon közölte, hogy a megrongált berendezések listája azt jelzi, hogy

a támadók pontosan azt az infrastruktúrát vették célba és tették működésképtelenné, amely szükséges az 5. és 6. erőműblokk újraindításához, és az ország szükségleteit kielégítő energiatermelés helyreállításához.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu már beszámolt, Kijev korábban azzal vádolta Moszkvát, hogy hamis zászlós támadást tervez a zaporizzsjai atomerőmű ellen.

Illusztrációs fotó: Ukrán katona páncéltörővel tüzel a kelet-ukrajnai Donyecki területen az Ukrajna elleni orosz háborúban 2022. november 17-én. MTI/AP/Roman Csop