2023.02.05., vasárnap - Ágota, Ingrid
Salgótarján: -1o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Mostantól hivatalosan se kötelessége az államnak gondoskodni rólunk, megszavazta a parlament az új szociális törvényt

frisshirek.hu, 2022. november 22. - 18:30
Mostantól hivatalosan se kötelessége az államnak gondoskodni rólunk, megszavazta a parlament az új szociális törvényt
Kedd délután civil szervezetek képviselői tiltakoztak a Kossuth téren, miközben a Parlamentben éppen a szociális törvény vitája zajlott. A helyszínen osztott szórólapok alapján 38 szociális szolgáltató, érdekképviseleti és civil szervezet munkatársai szervezték a flashmobot, mely során hullazsákokba bújva feküdtek le a Parlament előtt. A tiltakozással egyidőben a fideszes többség közben elfogadta a törvénymódosítást, erről Jámbor András ellenzéki képviselő is posztolt oldalán.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
A frisshirek.hu is megírta, hogy harminchárom szervezet adott ki közös közleményt, amelyben azt írják, elfogadhatatlan, hogy a kormány a jelenlegi válsághelyzetben „nem bővíti, hanem tovább szűkíti a szociálpolitika eddig is csekély eszköztárát, a szociális szakemberek segítői szerepét torzítja és magára hagyja saját állampolgárait”.

A jövő hét kedden tárgyalja a Parlament a szociális törvény módosítását is tartalmazó salátatörvény-javaslatot. Még csütörtökön a Törvényalkotási bizottság nyújtott be hozzá módosító javaslatot.

A MÓDOSÍTÁS CÉLJA TOVÁBBRA IS AZ, HOGY AZ ÁLLAM MINDEN KORÁBBINÁL KEVESEBB FELELŐSSÉGET VÁLLALJON RÁSZORULÓ ÁLLAMPOLGÁRAIÉRT ÉS KIVONJA MAGÁT A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOK BIZTOSÍTÁSÁNAK KÖTELEZETTSÉGE ALÓL.

Emellett az egészségügyi törvény módosítása is a szociális ellátások rendszerére hat ki: ez

A FEKVŐBETEG SZAKELLÁTÁS ÁPOLÁSI OSZTÁLYAIN FEKVŐ ELLÁTOTTAKAT A SZOCIÁLIS ÁGAZAT HATÁSKÖRÉBE UTALJA, AZ ELLÁTÁS IGÉNYBEVÉTELÉT TÉRÍTÉSI DÍJFIZETÉSHEZ KÖTI, MELYET AZ ELLÁTOTT JÖVEDELEM ÉS VAGYONNYILATKOZAT ALAPJÁN FIZETNE.

A keddi tüntetés szervezői azt írták, hogy azért tiltakoznak, mert miközben a magyar társadalom még ki sem heverte a járvány okozta válságot, már itt a következő válság, és ekkor a magyar állam csökkenteni akarja a felelősségét a társadalmi és szociális problémák megelőzésében és kezelésében.

Kifogásolják azt is, hogy semmiféle társadalmi egyeztetés, konzultáció nem volt erről a kérdésről, és a kormány egy salátatörvénybe rejtve vitte volna át a parlamenten, és azt is, hogy kommunista örökségnek bélyegezték a szociális támogatást.

Valójában nem lehet tudni, hogy ennek a változtatásnak milyen konkrét következményei lesznek, de az mindenképp érdekes, hogy minderre egy küszöbön álló szociális válság idején kerül sor. Sőt, vélhetően kormányon belül is vannak viták, hiszen a múlt hét derült ki, hogy a Törvényalkotási Bizottság fideszes tagjai szinte az utolsó pillanatban tovább változtattak a törvénymódosítás szövegén, enyhítve az egyházak felelősségét - írta a 444.hu.

Miközben a Fidesz elfogadta a szociális törvény brutális módosítását, amely az állam szerepét leértékelné a bajbajutottak támogatásában, 30 szociális szakmai szervezet képviselői mutatták meg, mi a törvény következménye. Hullazsákban feküdtek ki a Parlament elé‼️
Háttérben az ország karácsonyfája - írta Jámbor András Facebook-bejegyzésében.

Nem kérünk a szociális törvény alkotmányellenes módosításából!

A kormánypárti országgyűlési képviselők megszavazták a szociális törvény módosítását is tartalmazó salátatörvény-javaslatot.

A módosítás célja, hogy az állam minden korábbinál kevesebb felelősséget vállaljon rászoruló állampolgáraiért, és kivonja magát a szociális szolgáltatások biztosításának kötelezettsége alól. Eddig is érzékelhetőek voltak a kormány ez irányú lépései, a mostani módosítás erre csak ráerősít.

Novák Katalin köztársasági elnöknek 5 napja van aláírnia ezt a módosítást. A petíció aláírása után lehetőséged van levelet küldeni neki, hogy ne írja alá,

hiszen az alulírott szociális szolgáltató, érdekképviseleti és civil szervezetek úgy gondolják, hogy a szociális törvény tervezett módosításai alkotmányellenesek, és szembe mennek az európai joggal is.


Követeljük, hogy Novák Katalin ne írja alá a szociális törvény alkotmányellenes módosítását! - kérik a civil szervezetek. A petíciót itt tudja aláírni.

A püspöki kar elnöke üzent a megyéspüspöknek, aki kritizálta a szociális törvény módosítását

Az egyházak véleményét is figyelembe vette a kormány a szociális törvény módosításakor, mondta Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a Katolikus Rádióban.

„Nemcsak nekünk, katolikusoknak volt ez a véleményünk, ami végül is bekerült a törvénytervezetbe, hanem más keresztény felekezeteknek, gondolok itt a reformátusokra, evangélikusokra, azonos véleményt képviseltünk, együttesen képviseltük.”

Veres elmondta, az egyház csakis állami támogatással tudja segíteni azokat az időseket, akiket a rokonaik nem tudnak ellátni. „Hiszen más bevételi forrásunk nincsen.”

A püspöki kar elnöke, anélkül, hogy kimondta volna a nevét, üzent Székely János szombathelyi megyéspüspöknek is, aki november 4-i posztjában kritizálta a törvényt.

Mivel a püspöki konferencia már az előkészítés során véleményezhette a törvényt, „és sikerült is megállapodásra jutni”, Veres nem értette, hogy „az egyik püspökatya nyílt levelet fogalmazott meg akkor, amikor már a megegyezés megtörtént”.

„De sajnos úgy tűnik, hogy a kommunikációs hiányosságok még körünkben is fennállnak."

Fotó: Jámbor András Facebook