2023.02.05., vasárnap - Ágota, Ingrid
Salgótarján: -1o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Kedden nagyüzembe kapcsol a törvénygyár

frisshirek.hu, 2022. november 22. - 07:05
Kedden nagyüzembe kapcsol a törvénygyár
Dönthet az új minisztériumi struktúráról kedden az Országgyűlés, amely elfogadhat egy az Európai Bizottság kérésére benyújtott törvényjavaslatot is. A képviselők szavaznak a jövő évi adóváltozásokról, a veszélyhelyzet meghosszabbításáról és a szociális törvény módosítását is magába foglaló előterjesztésről.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az MTI beszámolója szerint az ülés reggel 9-kor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.

Kivételes eljárásban vitatják meg és fogadhatják el a képviselők az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóságról és a kondicionalitási eljárás eredményes lezárása érdekében az Európai Bizottság kérésére elfogadott egyes törvények módosításáról szóló előterjesztést.

Ez alapján a jelenleg a pénzügyminiszter irányítása alá tartozó főigazgatóság autonóm államigazgatási szerv lesz.

Ugyancsak kivételes eljárásban tárgyalja és még kedden el is fogadhatja a Ház a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló törvény és egyes kapcsolódó törvények módosítását.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, két új – energiaügyi, valamint gazdaságfejlesztési – minisztérium jön létre. Átnevezik az Építési és Beruházási Minisztériumot Építési és Közlekedési Minisztériummá.

A határozathozatalok között 15 előterjesztésről dönt a parlament, köztük

Az általános viták sorában Varga Mihály pénzügyminiszter javaslatára megvitatják a képviselők a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosítását, amely a központi bank megfelelő tőkeellátottságának biztosítása mellett a jegybankelnök fizetését az Állami Számvevőszék elnökének keresetével megegyező mértékben állapítja meg.

Tárgyalják a pénzügyi szektort érintő törvények módosítását, amelynek elfogadása esetén a jelzálog-hitelintézet portfóliószinten is képes lesz a jövőben hosszú lejáratú refinanszírozást biztosítani a hitelintézetek részére.

Ugyancsak az Európai Bizottság kérésére szerepel a napirenden az egyes törvényeknek a kondicionalitási eljárás eredményes lezárása érdekében szükséges módosítása, amely pontosítja a vagyonnyilatkozati rendszert, és felhatalmazza a közelmúltban létrejött Integritás Hatóságot a nyilatkozatok ellenőrzésére. Az adatvédelmi hatóság új jogkört kap: ellenőrzi, hogy az arra kötelezettek feltöltötték-e az adatokat a szintén uniós kérésre létrehozott Központi Információs Közadat-nyilvántartásba.

Illusztrációs fotó: A képviselők egyperces néma felállással emlékeznek Lukáts Miklós (KDNP) elhunyt országgyűlési képviselőre az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. november 21-én. MTI/Kovács Attila