2023.02.05., vasárnap - Ágota, Ingrid
Salgótarján: -1o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Minden negyedik gyermek szembesülhet az iskolai bántalmazással

frisshirek.hu, 2022. november 22. - 17:45
Minden negyedik gyermek szembesülhet az iskolai bántalmazással
Az iskolai bántalmazás elleni küzdelmet tűzte ki céljául a Kézenfogva KBR Egyesület, amely korábban a Kézenfogva Mozgalomként tevékenykedett.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
A csoportunk indította Salgótarjánban az elmúlt időszakban a fehérpólós felhívást. Tavaly és idén ősszel is az iskolai bántalmazásra irányítottuk az érdeklődők figyelmét. Fontosnak tartjuk az óvodáskorúak elérését is, ezért a Mondjunk mancsot! Terápiás és Segítőkutyás Közhasznú Egyesülettel közösen látogattunk el több óvodába. A játékos tevékenység során megértettük a gyermekekkel, hogy mennyire fontos az egymás iránti bizalom és szükség esetén bátran kérjenek segítséget a felnőttektől, emellett a társaikat tiszteljék a különbözőségeik ellenére is

– fogalmazott Kiss Réka, az egyesület vezetője.

Hozzátette: az óvónők segítették a munkájukat és örültek a látogatásnak. Partnerek voltak abban, hogy a mondanivalójukat a korcsoportnak megfelelő módon adhassák elő. A négylábúak segítségével pedig a felelős állattartás fontosságát is hangsúlyozták a szakemberek, amelyhez a Szurkolók az Állatokért Alapítvány nyújtott segítséget.

Mint mondta, a nyilvános rendezvényeik alkalmával a bántalmazás különböző formáira hívták fel az érdeklődők figyelmét. Az Egészségügyi Szociális Központ egyik munkatársa is részt vett az eseményeken és szórólapok segítségével igyekezett tanácsokat adni a látogatóknak.

– Sajnos az iskolákban minden negyedik gyermeket érintheti a probléma az Unicef felmérései szerint. A fizikai és a verbális bántalmazást akár óriási traumaként is megélheti egy-egy tanuló – mondta Kiss Réka.

Az egyesületben úgy vélik, egyetlen eset is sok és sajnos az utóbbi időszakban nem csökkentek a gondok. A pedagógusok a leterheltségük miatt az iskolában használhatják a jelzőrendszert, ha úgy érzik, nem tudják kezelni a problémát.

A jelzőrendszer minden oktatási intézményben működik, és a segítségkérés a tanárokon keresztül azokhoz a szakemberekhez jut el, akik meg tudják oldani a felmerülő problémákat. Ezért is lényeges, hogy már kis korban megtanulják a gyerekek: ne fojtsák magukba a sérelmeket, mert van megoldás.

Fotó: Kiss Réka