2023.12.11., hétfő - Árpád
Salgótarján: 0o - 0o
Az ország 19 megyéjében

A Magyarország 365 fotópályázat képeiből nyitottak kiállítást Debrecenben

frisshirek.hu | 2022. november 25. - 08:20
A Magyarország 365 fotópályázat képeiből nyitottak kiállítást Debrecenben
A Magyarország 365 fotópályázatra érkezett alkotások közül 130 képet tekinthetnek meg az érdeklődők január 6-ig Debrecen főutcáján - hangzott el a kiállítás megnyitóján csütörtökön.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára emlékeztetett rá, hogy a négy éve indult pályázat mára az ország legnagyobb fotópályázatává nőtte ki magát.

Ezidő alatt csaknem 120 ezer alkotást küldtek be a pályázók, ebből csak az idén 38 ezer kép érkezett - tette hozzá, megjegyezve, hogy a tavalyi fővárosi kiállítás után a vidéki városok közül először Debrecen ad otthont a kiállításnak. Az államtitkár ezerint ez nem véletlen, Debrecen ugyanis a magyar kultúra egyik fellegvára, ami elég ok arra, hogy "a magyar fotográfia is felvonuljon" a városban.

Dömötör hozzátette, hogy a kiállított képek is bizonyítják, "Magyarország tele van magával ragadó és marasztaló helyekkel, korszakos épületekkel és lüktető közösségekkel". Örömmel nyugtázta, hogy a kiállított képek között debreceni fotográfusok munkái is szerepelnek. Jelezte, hogy a képeket este kivilágítva tekinthetik meg az érdeklődők, de csak 10 óráig, mert igazodtak az energiaválság miatti helyi takarékossági intézkedésekhez.

Az államtitkár végezetül arról beszélt, hogy a kiállított fotók sokféle nézőpontból és árnyalatban mutatják be Magyarországot, de egy közös bennük:

nem a tökéletességről szólnak, hanem egy olyan helyről, amelyhez minden napi nehézségeink ellenére makacsul kötődünk, és amelyet szeretünk

Széles Diána, Debrecen turisztikáért is felelős alpolgármestere azt mondta, 2010-től a turizmus paradigmaváltáson ment keresztül: a vidék-Magyarországot is szeretnék "felemelni", a turisták igazi célpontjává tenni. Debrecen kiemelten fontos helyszín ebből a szempontból, a kormánytól számos lehetőséget kapott, és élt is vele: olyan turisztikai fejlesztési hullámot indítottak el a régióban, amivel magas színvonalon tudják kiszolgálni a vendégeket - tette hozzá.

Magyarország szeretetét szeretnénk átadni a debrecenieknek és az ide látogatóknak

- hangoztatta Széles Diána.

Kaiser Ottó fotográfus, a Magyarország 365 fotópályázat zsűrijének elnöke azt mondta:

idén karácsonykor Magyarország fotóalbuma Debrecen főutcáján sétálgatva is fellapozható

A 365 fotópályázaton Három kategóriában lehet pályázni: Természet és táj, Épített és tárgyi örökség, Életképek. A zsűri mindhárom kategóriában három díjat oszt ki.

1. helyezett: 1 millió forint
2. helyezett: 500 ezer forint
3. helyezett: 300 ezer forint

Internetes szavazás alapján minden kategóriában kiosztásra kerül közönségdíj, ezek értéke minden kategóriában 1 millió forint.

A közönségszavazatokat november 10. és 24. között lehetett leadni a fotókra, összesen hármat, kategóriánként egyet.

Fotó: A Magyarország 365 fotópályázat legjobb képeiből összeállított szabadtéri kiállítás Debrecenben a megnyitó napján, 2022. november 24-én. MTI/Czeglédi Zsolt