2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Salgótarján: 6o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Nukleáris és radioaktív katasztrófa veszélyére figyelmeztet Ukrajna

frisshirek.hu | 2022. november 24. - 17:15
Nukleáris és radioaktív katasztrófa veszélyére figyelmeztet Ukrajna
Az orosz támadások következtében tegnap az összes ukrán atomreaktor lekapcsolódott a villamosenergia-rendszerről, melyre az elmúlt 40 év során még soha nem volt példa. Mindez egy nukleáris és radioaktív katasztrófa valós veszélyét hordozza – jelentette ki az ukrán nukleáris energiaipar első embere. Moszkva azt állítja, ők nem is támadták Kijevet, miközben a város kétharmada teljes sötétségbe borult. Mindeközben a lengyel kormány lemondana a nekik szánt német légvédelmi rendszerekről Ukrajna javára.

A zaporizzsjai atomerőművet ma újracsatlakoztatták az országos villamosenergia-hálózathoz a tegnapi orosz légitámadásokat követően, ugyanakkor a helyi diesel generátorokat ki kellett kapcsolni – közölte Petro Kotin, az ukrán erőműveket üzemeltető Energoatom vállalat vezetője.

Moszkva a külföldi és az ukrán légvédelmet okolja a kijevi károk bekövetkezéséért

Széleskörű nemzetközi felháborodást váltott ki Kijev tegnapi bombázása, melynek következtében a város területének kétharmada teljes sötétségbe borult. Erre válaszul ma Moszkva tagadta, hogy ők lőtték volna az ukrán fővárost.

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerit a külföldi és az ukrán légvédelmi rendszerek okozták a károkat Kijev kritikus infrastruktúrájában. Egyetlen célpontot sem ért orosz támadás Kijev területén – áll a tárca által kiadott közleményben. A keletkezett károkat a kilőtt légvédelmi rakéták lezuhanása okozta Kijev lakóövezeteiben – állítja Moszkva.

Az oroszok ugyanakkor elismerték, hogy erőik masszív csapásokat mértek ukrán katonai parancsnokságokra, illetve az ahhoz kapcsolódó energetikai létesítményekre az ország területén.

Varsó lemondana a Németországtól által felajánlott légvédelmi rendszerről Ukrajna javára

A lengyel kormány azt javasolja, hogy a Németország által számukra felajánlott légvédelmi rendszert Ukrajna kapja meg. Véleményük szerint ez Kijev segítségére válhatna a sorozatos orosz légitámadások elleni védekezés során.

Berlin a hét elején jelentette be, hogy Eurofighter repülőgépeket, valamint Patriot légvédelmi rakétarendszereket ajánlott fel szomszédjának a Lengyelországot ért közelmúltbeli rakétaincidenst követően, mely két lengyel állampolgár halálát okozta az ukrán határ közelében.

Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter elmondta, örömmel fogadta a német felajánlást, ugyanakkor jelen helyzetben úgy látja, előnyösebb lenne, ha Nyugat-Ukrajna területére telepítenék azokat.

A lengyel parlamenti ellenzék ugyanakkor éles kritikával fogadta a varsói kormány állásfoglalását. Marcin Kierwinski, a Polgári Platform politikusa szerint Jaroslaw Kaczynski, az ország szellemi vezetője megőrült, amikor lemondott a Patriot rakétákról és az uniós pénzekről a háború és a válság közepette - a France24.com beszámolója szerint.

Fotó: MIM-104 Patriot légvédelmi rakétarendszer, Wikipedia