2023.02.05., vasárnap - Ágota, Ingrid
Salgótarján: -1o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Százmilliókat költ könnygázra a kormány

frisshirek.hu, 2022. november 25. - 21:30
Százmilliókat költ könnygázra a kormány
Idén csaknem 300 millió forintot költ az Országos Rendőr-főkapitányság könnygázra. Azt nem tudni, hogy mire kell ennyi, de azt már igen, hogy a közbeszerzésnek ki a nyertese. Az 50 ezer darabra szóló, 40 mililiteres könnygázakra, valamint a 10 ezer darabos, 75 mililiteres eszközökre kiírt tendert a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. nyerte el.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Nem lehet tudni, hogy miért ilyen nagy értékben vásárol a kormány, esetleg a migrációsellenes célkitűzései, vagy valami egészen más miatt, mindenesetre egészen pontosan 286,84 millió forintért vásárol „különféle könnyfakasztó spray”-ket

– írja az mfor.hu.

Az 50 ezer darabra szóló, 40 mililiteres könnygázakra, valamint a 10 ezer darabos, 75 mililiteres eszközökre kiírt tendert a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. nyerte el, amelynek tulajdonosa 2022 júniusától a Honvédelmi Minisztérium.

A cég nettó árbevétele egyébként tavaly 95,6 milliárd forint volt, ami 4,7 milliárdos tiszta nyereséget hozott a konyhára.

Az mfor.hu beszámolója szerint a közbeszerzésre ajánlatot tett még a Milipol Zrt. és a Kraft HD Zrt. is. Előbbi az érdekesebb, a fegyver- és ruházati kereskedőcég ugyanis a Csányi Sándor OTP-vezér bizalmasának számító Ecsedi Ferenctől tavaly júniusban került a Honvédelmi Minisztérium egyik érdekeltségének, a Techimpex Kft.-nek a tulajdonába, hogy aztán idén októberben pedig azzal kerüljön a hírekbe, több százezer lőszert adott el a Védelmi Ügynökségnek és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának.

Említésre méltó az is, hogy

épp az országos pedagógussztrájk napján, azaz október 5-én is kiírt egy pályázatot a Védelmi Ügynökség védelmi eszközökre – köztük könnygázra –, amelyben nincs rögzített ár és darabszám sem, csak az 1 milliárd forintos beszerzési sapkát jelölték meg.

Ahogy nincs feltüntetve az sem, kinek szeretnék a nagy mennyiségű eszközöket, csak az, hogy „Magyarország érintett szervezetei számára”. A tenderre november 8-áig lehetett pályázni többek között nagy mennyiségű CS (orto-klórbenzilidén-malinitril), valamint OC (paprika) hatóanyagtartalmú, számtalan kiszerelésű spray, jet, hab és gél, sőt kanna formátumú könnygázokkal.

Ám nem csak hagyományos könnygázokat használ az ORFK, tavaly arról számolt be, hogy modern, habalapú könnyfakasztó spray-t is rendszeresített.

Az új eszköz számos előnnyel bír a régi gázspray-kel szemben. A korábbi R92-es típusmegjelölésű gázspray-t egy sokkal modernebb, amerikai gyártmányú eszközre cserélték, a Sabre Security Equipment Corporation MK-3 Pepper Foam paprika habspray-re, ami generációs ugrást jelent.

Az új egyéni könnyfakasztó habspray 50 mililiteres kiszerelésben kerül a rendőrökhöz, korábban már a Magyar Honvédség és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is rendelt belőle, utóbbi 3 ezer darabot.

Tavaly egyébként a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsoksága is vásárolt „kényszerítő és védőeszközöket” közbeszerzés útján. Ám ők mindössze 10 darabot a 400 mililiteresből, 100 darabot a 40 mililiteresből a nyertes román S.C. MATERIAL GROUP S.R.L.-től, s csak 4,1 millió forint értékben.

Illusztrációs fotó: Pixabay