2023.02.05., vasárnap - Ágota, Ingrid
Salgótarján: -1o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Iskolai lövöldözés Brazíliában, legkevesebb három halottal

frisshirek.hu, 2022. november 26. - 09:31
Iskolai lövöldözés Brazíliában, legkevesebb három halottal
Legalább három ember veszítette életét délkelet-Brazíliában két iskolai lövöldözés során, melyeket egy 16 éves, náci szimbólumokat viselő fiatal követett el – helyi tisztviselők tájékoztatása szerint.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az Espirito Santo szövetségi állambeli Aracruz városában a merénylő tanárok csoportjára nyitott tüzet korábbi iskolájában. Két embert ölt meg, miközben további kilencet megsebesített.

Ezután távozott az általános- és középiskolaként működő intézmény épületéből, hogy egy közeli magániskolában folytassa a gyilkolást. Itt egy tizenéves lánnyal végzett, két másik személyt megsebesítve.

A hatóságok letartóztatták a lövöldözőt, közölte az állam kormányzója. Renato Casagrande háromnapos gyászt rendelt el az állam területén

- a dw.com beszámolója szerint.

Az elkövető júniusig az állami iskola diákja volt, szülei ezt követően egy másik iskolába íratták át. Pszichiátriai kezelésen esett át – mondta el Casagrande egy sajtótájékoztató során.

A sebesültek között többeknek súlyos az állapota. Imádkozunk felépülésükért – mondta a kormányzó.

A merénylő egy rendőr fia, két kézifegyvert használt a támadások során, melyek apja fegyverei. Katonai egyenruhához hasonlatos ruhát viselt, rajta náci szimbólummal, a svasztikával. A hatóságok vizsgálják, volt-e kapcsolata szélsőséges csoportokkal.

Tudatosan készült a gyilkosságokra, az első szembejövő emberre tüzet nyitott egykor iskolájába bejutva. Utána a tanári szobába vezetett útja, ott folytatta a lövöldözést.

A hatóságok úgy vélik, két éve készülhetett a merényletre a fiatal, akinek feltételezhetően nem volt konkrét célpontja, akivel végezni kívánt volna.

Aracruz mintegy 100 ezer lakosú város.

Az iskolai lövöldözések viszonylag ritkák Brazíliában, az utóbbi éves során ugyanakkor növekedett a számuk. A legnagyobb vérfürdőre 2011-ben került sor, amikor egy férfi korábbi általános iskolájában kezdett lövöldözni Rio de Janeiro egyik elővárosában, Realengoban. 12 gyereket ölt meg, mielőtt maga ellen fordította fegyverét.

Brazília újonnan megválasztott leendő elnöke, Luiz Inacio Lula da Silva abszurd tragédiának nevezte az esetet Twitter-bejegyzésében. Azt írta, mélységes szomorúsággal értesült a támadásról.

Fotó: Twitter