2023.02.05., vasárnap - Ágota, Ingrid
Salgótarján: -1o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Szombaton délután újra tüntettek a pedagógusok és diákok

frisshirek.hu, 2022. november 26. - 20:27
Szombaton délután újra tüntettek a pedagógusok és diákok
Valódi nemzeti konzultációt az oktatásért címmel tartottak demonstráció Budapesten szombat délután az oktatás jövőjéért. A megmozdulás a Belügyminisztérium épülete előtt kezdődött, ahol a Pedagógusok Szakszervezetének és a diákoknak a képviselői petíciót adtak át a tárca képviselőinek, amelyet a petíciót 112 ezren írták alá.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A demonstráció résztvevői ezután a minisztérium épületétől a Kossuth térre vonultak. A rendezvény moderátora Nagy Zsolt színművész a kormánypárti sajtónak azt üzente:

írjatok, amit akartok, ezek az emberek azért vannak itt, mert kiállnak a tudásért

A színész a jelenlegi iskolarendszert „elavult tákolmánynak” nevezte, majd arra kérte a tüntetőket, készítsenek szelfit, és küldjék azt el a Belügyminisztérium ügyfélszolgálatára, hogy a tárcának ne kelljen a tankerületektől begyűjteni a résztvevők nevét. 

A tüntetésen több pedagógus is felszólalt. A Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium egyik tanára felszólalásában arról beszélt, hogy úgy tűnik, van még remény, mert egy diákja a szalagavatón közölte vele: tanár akar lenni. Ezt követően a hatalomnak azt üzente:

hallgassák meg egy nemzedék szavát.

Szilágyi Kitti óvodapedagógus szerint nem megoldás, hogy egy pedagógust terhelnek kettő vagy több ember munkájával ingyen. Nem az a megoldás, hogy megfenyegetik a kiüresített sztrájkjog miatt polgári engedetlenkedő tanárokat, és kirúgják őket – mondta.

Mi tisztességes pedagógusok, tisztességes emberek szeretnénk maradni

Egy vidéki egyházi iskola tanára, Horváth Dániel arra kérte az oktatásügyi döntéshozókat és a tankerületeket, hogy „hallassák a hangjukat”. A pedagógus Márai Sándor Halotti beszéd című művének átíratát olvasta fel.

Pataki Klára gyógypedagógus, egy autista lány édesanyja elmondta, tudja milyen érzés egy végig tanított nap után még 2-3 órát készülni a másnapi órára. 

Szent, megszállott őrültek tartják vállukon az egész rendszert legyen szó oktatásügyről, egészségügyről vagy a szociális szféráról. Felfogjuk-e végre, hogy minden mindenkit érint, mert egy közösség, egy ország vagyunk? 

– tette fel a kérdést hangsúlyozva, a közöny lassan ölő méreg.

Széplábi Bori énekesnő szülőként szólalt fel, mint mondta, 30 éve járt általános iskolába, a gyerekei pedig most ugyanoda járnak, mint ő egykor, és még mindig ugyanazok a tanárok tanítanak ott. Ez szerinte jól hangzik, de igazából nem az, mert ez az elöregedés jele, és a közoktatásban szerinte csak „a szent bolondok maradnak”. A szülőknek azt üzente:

legyetek dühösek!

Az Egységes Diákfront képviselőinek egyike beszédében azt mondta: élete 5536 napjában nem foglalkozott a hatalom a tanárokkal.

Határozzuk meg mi a saját sorsunkat, védjük meg a jövőnket, szabadságunkat

- tette hozzá.

A diákmozgalom másik képviselője arról beszélt, hogy sajnálja, hogy tizenévesen ezen a színpadon kell állnia, majd beszélt az iskolák állapotáról, a diákok túlterheltségéről és az eszközhiányról is.

A tanárok vásárolnak felszerelést, az OKTV-írás közben eláztak a papírok

- mondta.

A szervezet következő képviselője szerint az „arrogáns, cinikus kormány megveti őket”.

Idén még lesz egy tüntetésünk, ahol senki nem fog fázni a forradalom tüze miatt!

A tömegből a „nem hagyjuk”, a „nincs tanár, nincs jövő” és az „elegünk van” skandálás is hallatott. Bejelentették azt is, hogy az Egységes Diákfrontnak az idei utolsó megmozdulása december 9-én lesz.

Molnár Áron színművész, noÁr mozgalom alapítója arról beszélt, hogy legyünk dühösek, és ne maradjunk csendben, ne csak az oktatás miatt, hanem minden ügyben.

Ezek nem a jobb vagy baloldal ügyek, nem keresztény vagy nem keresztény, vidéki vagy budapesti ügyek, hanem a mi közös ügyünk

– mondta Molnár. 

Fogjunk össze, harcoljunk közösen!

Molnár Áron szerint egy kormányplakát egy pedagógus bére, összességében ezekből 10 ezer tantermet lehetett volna felújítani. Molnár szerint a “rosszcsont” miniszterelnök havi 3 milliós bére egy pedagógus éves bére. A képviselők mondjanak le a béremelésükről, azt adják a pedagógusoknak. Mindenhol kezdjenek ülősztrájkba, ahogy Miskolcon teszik.

Bojár Gábor milliárdos üzletember videóüzenetet küldött a tüntetés résztvevőinek.

Veletek vagyok, és tudom, hogy az üzletemberek és vállalkozók között ezzel nem vagyok egyedül

– mondta. Leszögezte: tudja, az ország gazdaságai is első sorban a pedagógusokon múlik.

Ezt követően a Pedagógusok Szakszervezete, a Tanítanék Mozgalom, az Adom Diákmozgalom és a Szülői Hang képviselői tettek fel kérdéseket nemzeti konzultációként. Kérdésként a pedagógusok kilenc követelésének pontjairól szavaztatta meg a résztvevőket, és a tiltakozás folytatását ígérték. Ezután a résztvevők a magasba emelték a telefonjaikat és világítottak vele.

Ezután a szakszervezetek képviselői mécsest helyeznek el a színpadon, és Nagy Zsolt elmondja, hogy december 8-a a következő sztrájk, másnap lesz a diákok tiltakozása.

Elindul végül a Grund, de Nagy Zsolt, azt kéri, vegyék le. 

mutassuk meg, hogy nem vagyunk nihilista senkiháziak, és néma csendben hagyjuk el a teret.

A diákok, szülők és tanárok 9 pontos követelése a következő:

• Érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról! Hiteles tájékoztatást a kormány és a közmédia részéről!
• Szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítését! A kirúgott vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék vissza!
• Megbecsülést a pedagógusoknak!
• Érdekérvényesítő sztrájkjogot a pedagógusoknak!
• Felelős, hozzáértő oktatásirányítást! Önálló oktatási minisztériumot!
• Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak!
• Esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést mindenkinek – az óvodától az egyetemig!
• Versenyképes és értékálló bérezést az oktatásban dolgozóknak!
• Minőségi, 21. századi környezetet a tanuláshoz és a tanításhoz, neveléshez!
• Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásban! Korszerű nemzeti alaptantervet! Szabad tankönyvválasztást!

fotó: PDSZ