2024.04.16., kedd - Csongor
Salgótarján: 12o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Szükségállapotot hirdetett az olasz kormány

frisshirek.hu | 2022. november 28. - 08:45
Szükségállapotot hirdetett az olasz kormány
Szükségállapotot rendeltek el vasárnap a dél-olaszországi Ischia szigetén, miután egy földcsuszamlás legkevesebb 7 embert ölt meg, miközben számos személyt eltűntként tartanak nyilván.

Sár- és törmellékhullám borította el Casamicciola Terme városkát szombat reggel. Legalább egy házat elárasztott az iszapáradat, mely autókat sodort a tengerbe – jelentette a helyi média és a katasztrófavédelem.

A halálos áldozatok száma hétre emelkedett, miközben további öt személyt eltűntként tartanak nyilván – közölte Claudio Palomba, Nápoly prefektusa vasárnap délután.

Az olasz kormány első lépésben 2 millió eurót szabadított fel a kabinet sürgősségi ülésén határozva. Az ülést követően jelentették be a szükségállapot kihirdetését Ischia szigetén – jelentette be Nello Musumeci polgári védelemért felelős miniszter.

Több mint kétszáz fős mentőalakulat kutat az eltűnt négy ember után, miközben önkéntesek százai tisztítják a város utcáit térdig érő sárban gázolva. A mentési munkálatokat megnehezítette a heves esőzés és az erős szél, mely a kompokon érkező erősítés megérkezését is sokáig hátráltatta a szárazföldről.

Helyi lakosok elmondása szerint hegyomlás történt, üzletek, autók, szállodák rongálódtak meg súlyosan. Kilenc évvel ezelőtt egyszer már hasonló természeti katasztrófa sújtotta a kicsiny szigetet – írja a France24.com.

Egyes emberek az iszap fogságába kerültek, a helyzet nagyon súlyos – figyelmeztetett a korábbiakban Matteo Piantedosi belügyminiszter.

Casamicciola Terme gyógyfürdőjéről híres, 8 ezer lakosú település Ischia szigetének északi részén. Ischia Capri közelében fekszik, nyáron rengeteg turista keresi fel a szigetet.

Ferenc pápa imádkozott az áldozatokért a vasárnapi Angelus imádság során. Azokért, akik szenvednek, s azokért is, akik a mentési munkálatokban vesznek részt.

A tűzoltók közölték, egy házat teljesen maga alá temetett az iszap. Két embert sikerült kimenteniük egy autóból, melyet a tengerbe sodort a sártömeg. A város természeti katasztrófa által leginkább sújtott negyedében mintegy 30 család házuk foglyává vált. Víz és áram nélkül vannak, mivel a sár és a törmelék elborítja  az otthonaikhoz vezető utat – az ANS hírügynökség jelentése szerint.

A helyi hatóságok közlése szerint mintegy 150-200 embert kell evakuálni otthonaikból, akiket ideigenes szálláshelyeken helyeznek el.

Fotó: Casamicciola, 2022. november 26.
A sárlavina által a partra sodort autók egyikének roncsa a dél-olaszországi Ischia szigetén fekvő Casamicciolában történt földcsuszamlás helyszínén 2022. november 26-án. A heves esőzések okozta természeti katasztrófa következtében legkevesebb 13 ember eltűnt.
MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco