2023.10.03., kedd - Helga
Salgótarján: 14o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Keservesen megkönnyezte ezt a győzelmet Mexikó

frisshirek.hu | 2022. november 30. - 22:32
Keservesen megkönnyezte ezt a győzelmet Mexikó
Mexikó négy perc alatt két gólt szerzett és legyőzte Szaúd-Arábiát a katari labdarúgó-világbajnokság C csoportjában, de ezzel sem sikerült kiharcolnia a továbbjutást. A közép-amerikai válogatott mai ellenfelével együtt búcsúzott a tornától.

Az utolsó csoportkörnek három ponttal nekivágó Szaúd-Arábia világra szóló bravúrral kezdte a világbajnokságot: a végső győzelemre is esélyesnek tartott Argentínát győzte le 2-1-re. A második mérkőzés azonban már korántsem sikerült ilyen jól: Lengyelországtól 2-0-ás vereséget szenvedtek a szaúdiak, akik büntetőt is hibáztak.

Mexikót nem lehet azzal vádolni, hogy sziporkázott volna eddig a világbajnokságon: a lengyelek elleni 0-0 és az argentinok elleni 2-0-ás zakó mindössze egy pontra volt elég.

Mindkét válogatott a vonal alatt kezdte tehát az utolsó meccsét a C jelű négyesben, de – nyilván részben a csoport másik találkozója, az Argentína-Lengyelország végeredményének függvényében –

mindkettőnek megvolt az esélye a továbblépésre.

Mexikónak azonban ehhez minél nagyobb arányú győzelemre volt szüksége, ami már csak azért is kétségesnek tűnt, mert eddig egyetlen gólt sem szerzett tornán. Ráadásul – amint azt a 24.hu megírta –a szurkolók által is gyűlölt Tata Martino szövetségi kapitány és a játékosok között sincs túl nagy összhang. A hírek szerint a sorsdöntő meccs előtt ki is derült, hogy a világbajnokság után – az eredménytől függetlenül – távozik a szakember. 

Mindenesetre a csapatok a tétnek megfelelő lendülettel vetették bele magukat a mérkőzésbe, már az első percektől felváltva forogtak veszélyben a kapuk. Idővel aztán a mexikóiak mind a helyzetek számában, mind minőségében felülmúlták ellenfelüket, de az első játékrészben még nem sikerült betalálniuk.

Nem úgy rögtön a második félidő elején, amikor

négy perc alatt két gólt is szerzett Mexikó. 

A 48. percben a rövid saroknál továbbtett labdát Martin pofozta be egészen közelről, az 54. percben pedig Chavez szabadrúgásból csavarta be káprázatosan a bal felsőbe.

A közép-amerikaiak a folytatásban is hatalmas erőket mozgósítottak, hogy újabb gólt, gólokat szerezzenek – a kapura lövések aránya a meccs végére 26-10 volt a javükra, a kaput találó lövéseké 10-2 –, de ez végül nem sikerült. Legalábbis szabályos keretek között, ugyanis

lesről kétszer is betaláltak

Aztán a végén jött a hidegzuhany Mexikó számára:

a 95. percben a fellazult védelem asszisztálása mellett Szalem al-Dovszari egy szép kényszerítő után mattolta a mexikói kapust, Ochoát.

A végeredmény tehát:

Szaúd-Arábia – Mexikó 1-2

– a két válogatott kéz a kézben búcsúzott a világbajnokságtól.

A C csoport végeredménye

  1. Argentína        3  2 0 1  5-2  6
  2. Lengyelország 3  1 1 1  2-2  4
  3. Mexikó              3  1 1 1  2-3  4
  4. Szaúd-Arábia     3  1 0 2  3-5  3

Szaúd-Arábia mérlegeli a 2030-as világbajnokság megrendezését

Egyiptom, Görögország és Szaúd-Arábia közös pályázatot készül benyújtani a 2030-as labdarúgó-világbajnokság megrendezésére.

A Portfolio.hu az MTI nyomán írta meg, hogy a szándékról Ahmed al-Khatib szaúdi idegenforgalmi miniszter nyilatkozott.

Rijád vizsgálja az együttes kandidálás kérdését

– mondta a miniszter. Hangoztatta, hogy mindhárom ország jelentős összegeket fordít az infrastruktúra és a sportlétesítmények fejlesztésére, és készen állnak a tornára.

A miniszter szerint 2030-ra a szaúdi királyságban lesznek a világ legjobb futballstadionjai és szurkolói zónái.

A Katarban jelenleg zajló vb után 2026-ban az Egyesült Államok, Mexikó és Kanada közösen lesz házigazdája a sportági csúcseseménynek.

Fotó: A mexikói Henry Martín gólt lő a szaúdi Mohamed al-Ovaisz kapujába a katari labdarúgó-világbajnokság harmadik fordulójában, a C csoportban játszott Szaúd-Arábia-Mexikó mérkőzésen a Loszaíli Nemzeti Stadionban 2022. november 30-án. MTI/AP/Moises Castillo