2024.02.25., vasárnap - Géza
Salgótarján: 6o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Drámába torkollt az elátkozottak csatája

frisshirek.hu | 2022. december 02. - 18:50
Drámába torkollt az elátkozottak csatája
Uruguay győzelmi kényszerben lépett pályára utolsó mérkőzésén a H csoportban, és nyert is 2–0-ra Ghána ellen, de – mivel a másik meccsen Dél-Korea megverte Portugáliát – mai ellenfelével karöltve búcsúzott a tornától.

Ki-ki meccsen lépett pályára egymás ellen Uruguay és Ghána a H csoportban.

Az afrikai válogatott a második helyről, három megszerzett ponttal várta az utolsó mérkőzést, miután – amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt – Portugáliától 3-2-es vereséget szenvedett, majd Dél-Koreát győzte ugyanilyen arányban.

A dél-amerikaiak ugyanakkor a kvartett utolsó helyén, szerzett gól nélkül szerénykedtek: az ázsai csapattal gól nélküli döntetlent játszottak, míg Cristiano Ronaldóéktól 2-0-ra kaptak ki.

A képlet tehát egyszerű volt: a győztes továbbjut, a döntetlen csak Ghánának jó, a másik meccs tükrében.

„Maga az ördög”

Az afrikaiakat azonban fűthette a visszavágás vágya... A két együttes emlékezetes meccset vívott egymással a 2010-es világbajnokságon, a legjobb nyolc között.

Miután a rendes játékidő 1-1-es döntetlennel zárult, következhetett a hosszabbítás, amelynek során

a ghánai Dominic Adiyah kapuba tartó fejesét a gólvonalon álló uruguayi támadó, Luis Suarez kézzel hárította.

A szabálytalanságért kiállították a csatárt, a megítélt büntetőt azonban Asamoah Gyan kihagyta, az összecsapás tizenegyespárbajba torkollt, amit végül dél-amerikaiak nyertek meg.

Suárez a sportszerűtlen megmozdulás után nagy hévvel ünnepelt a játékoskijáróban, amikor ellenfele elrontotta a büntetőt. Nem is csoda, hogy korántsem számít népszerű figurának a ghánai futballkedvelők körében...

Nem az én hibám, nincs mit sajnálnom. Nem én rontottam el a tizenegyest…

– utalt a pénteki mérkőzést felvezető sajtótájékoztatón Luis Suarez arra, hogy egyedül Gyant okolhatják az afrikai országban azért, hogy nem jutottak tovább.

Ugyanitt egy újságíró egyenesen úgy fogalmazott, sokak szemében Suárez „maga az ördög” az afrikai országban...

Átok ült Ghánán

Nos, a „közellenség” megint ott volt Uruguay kezdőcsapatában...

Noha a győzelmi kényszer űzte dél-amerikai együttes játszott aktívabban, a 17. percben mégis Ghána jutott büntetőhöz: egy távoli lövést védett az uruguayi kapus Rochet, de a kipattanóra Kudus ért oda elsőnek, aki átesett a kivetődő hálóőrön. Némi videózás után tizenegyest ítélt a játékvezető.

Csakhogy

2010 után megint kimaradt a ghánai büntető!

Rochet védte Ayew gyenge lövését.

A 26. percben pedig már Uruguay vezetett: Suárez kapta meg a labdát a ghánai tizenhatosnál, majd laposan lőtt, a kapus, Zigi csak beleérni tudott, a labda átpattant rajta, az érkező De Arrascaeta pedig közelről a hálóba fejelt.

Nem sokkal később tovább nőtt a különbség:

a 32. percben Suárez átemelte a védője fölött a labdát, De Arrascaeta ismét a lehető legjobb ütemben követte a támadást és megduplázta csapata előnyét.

A második játékrészben Ghána szorongatta Uruguayt, mégis adódtak lehetőségek a dél-amerikaiak előtt.

Hatott a ghánaiak évtizedes átka...

Az 59. percben Núnez esett el a tizenhatoson belül, a VAR kihívta a játékvezetőt, de úgy ítélték meg, hogy a ghánai Amartey a labdát érte el, nem pedig az uruguayi csatárt rúgta fel. Nem ítéltek tizenegyest, ahogy a 93. percben sem, amikor Cavani esett el a büntetőterületen belül.

Pedig ekkor már „égett a ház” Uruguayban, a párhuzamos mérkőzésen ugyanis a 91.percben Dél-Korea megszerezte a vezetést Portugália ellen, amit aztán már ki sem engedett a kezéből. Ez pedig azt jelentette, Uruguaynak újabb gólra lett volna szüksége ahhoz, hogy elkerülje a kiesést, de már nem sikerült bevinni az „életmentő” találatot.

A végeredmény

Ghána-Uruguay 0-2

Ezzel mindkét csapat búcsúzott a világbajnokságtól. A dél-amerikai válogatott a mérkőzés nagy részében joggal gondolhatott magára továbbjutóként, de az utolsó percekben – úgy tűnik – hatott a ghánaiak évtizedes átka...

A H csoport végeredménye

  1. Portugália  3  2 0 1  6-4  6
  2. Dél-Korea  3  1 1 1  4-4  4
  3. Uruguay      3  1 1 1  2-2  4
  4. Ghána        3  1 0 2  5-7  3

Fotó: Az uruguayi Diego Godín (balra) és Luis Suárez a katari labdarúgó-világbajnokság harmadik fordulójában, a H csoportban játszott Ghána-Uruguay mérkőzés végén az al-vakrai al-Dzsanúb Stadionban 2022. december 2-án. Az uruguayi együttes 2-0-ra győzött, de nem jutott be a nyolcaddöntőbe, ahogyan Ghána sem. MTI/EPA/Tolga Bozoglu