2023.06.05., hétfő - Fatime
Salgótarján: 14o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Svájc őrült mérkőzésen győzte le a szerbeket

frisshirek.hu, 2022. december 02. - 22:32
Svájc őrült mérkőzésen győzte le a szerbeket
A svájci válogatott egy őrült mérkőzésen 3-2-re legyőzte a szerb csapatot a katari labdarúgó-világbajnokság pénteki napján a G jelű négyes és egyben a csoportkör zárásán, így továbbjutott az egyenes kieséses szakaszba.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Brazília elleni 2-0-ás vereség és a Kamerunnal szemben elért 3-3-as döntetlen után

Szerbiának adott volt a feladat a csoportkör utolsó mérkőzésén: csakis a győzelem jelenthetett esélyt a továbbjutásra.

A záró meccs előtt a második helyen tanyázó, hárompontos Svájcnak ezzel szemben az előzetes esélyek szerint már egyetlen pont is negyeddöntőt jelenthetett. A helvétek ugyanis 1-0-ra legyőzték Kamerunt, mielőtt ugyanilyen arányban kikaptak Brazíliától.

A két csapat a négy évvel ezelőtti, oroszországi világbajnokságon is találkozott. Azt a meccsen 2-1-re nyerték a svájciak, de a találkozó sokkal inkább a botrányról maradt emlékezetes.

Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri, Svájc két koszovói albán származású sztárja gólörömként egyaránt az albán jelképnek számító kétfejű sast formázta meg a kezével...

Az etnika szál a mostani mérkőzés felvezetéséből sem maradt el, a Bors beszámolója szerint a Xhaka édesapja az ellenfél, Szerbia miatt nem utazott el Katarba megnézni fia és a svájci válogatott játékát. Borzalmakat élt át, börtönben kínozták a hajdani Jugoszláviában.

Svájc fél perc alatt megszerezhette volna a vezetést: Embolo került ziccerbe, lövését Vanja Milinkovic-Savic kapus bravúrral védte, csakúgy, mint Xhaka ismétlését. A 12. percben aztán a szerb Tadics rúgott zúgó kapufát.

Aztán

a 20. percben egy szép akció végén Sow készítette le a labdát Shaqirinek, aki úgy lőtt a hálóba, hogy a labda megpattant Pavlovic lábán (0-1).

Szerbia azonban egy negyedóra alatt fordított:

a 26. percben Mitrovic bólintott a kapu bal oldalába, a 35-ben Vlahovic lőtte a bal alsó sarkot (2-1).

Ám erre Svájc még az első félidőben rákontrázott,

Egy gyors támadás végén a 44 percben Widmer centerezett kiválóan, Embolo pedig tökéletes érkezett a labdára (2-2).

Hasonló lendülettel kezdték a második játékrészt is a svájciak,

egy látványos támadás végén Freuler 11 méterről nem hibázott a 48. percben (2-3).

Szerbiának is akadt még néhány helyzete, mielőtt a 66. percben kissé elszabadultak az indulatok: először csak a szerb kispad reklamált, hogy Mitrovic eséséért nem adott büntetőt a játékvezető – nem is járt volna érte –, de miután Xhaka az ágyékát mutogatta, többen be is mentek a pályára.

A hajrára kissé elfáradtak déli szomszédaink, így az ellenfél győzelme nem forgott veszélyben. A végére jutott még egy hatalmas kakaskodás, ami miatt percekig állt a játék. A tüzes hangulatú mérkőzésen összesen 11 sárga lapot osztott ki a bíró, e téren 7-4-re a szerbek nyertek.

A végeredmény: Szerbia-Svájc 2-3.

A helvétek a nyocaddöntőbe jutottak – ahol Portugália vár rájuk –, míg a szerbek búcsúztak a világbajnokságtól.

A G csoport végeredménye

  1. Brazília   3  2 0 1  3-1  6
  2. Svájc      3  2 0 1  4-3  6
  3. Kamerun  3  1 1 1  4-4  4
  4. Szerbia    3  0 1 2  5-8  1

Fotó: A svájci Granit Xhaka, Breel Embolo, Vanja Milinkovic-Savic szerb kapus és más játékosok dulakodnak a katari labdarúgó-világbajnokság G csoportjában játszott Szerbia-Svájc mérkőzésen a dohai 974 Stadionban 2022. december 2-án. MTI/EPA/Georgi Licovszki