2023.03.27., hétfő - Emánuel
Salgótarján: 8o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Szolidaritásból megbénult ma az ország közoktatása

frisshirek.hu, 2022. december 02. - 14:05
Szolidaritásból megbénult ma az ország közoktatása
Több mint 70 iskola csaknem 700 tanára tagadta meg ma a tanítást, miután szerdán elbocsátottak 8 tanárt, mert a sztrájkjoguk beszűkülése miatt a polgári engedetlenséget választották tiltakozásuk formájául. Pénteken több tüntetést is tartottak és tartanak Budapesten, de az ország más pontjain is számos szolidaritási akcióra került ma sor. Több iskolában tanítás sem volt, olyan sok tanár tagadta meg a munkát.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
Kérem, harcoljanak a tanárainkért, mert mi nem vagyunk elegen, csak együtt vagyunk elegen

- mondta sírva egy 11-ikes diák azon a tüntetésen, amelyet a Külső-Pesti Tankerület Központja elé szerveztek a Karinthy Ferenc Gimnázium tanárai. A december 2-án dél körül tartott megmozduláson több százan vettek részt diákok és tanárok egyaránt a 444 beszámolója szerint. Azért keresték fel ezt az intézményt, mert formálisan ez a tankerület mentette fel a hat karinthy-s tanárt szerdán.

A központ épülete azonban be volt zárva.

Berta Beáta tanár az eseményen elmondta, hogy azért is jöttek, mert szerették volna bemutatni személyesen a kirúgott tanárokat a tankerületet vezető Rábel Krisztinának (akinek neve említésekor fújult a tömeg), majd felsorolták az érintetteket:

 • Pfeiffer Norbert, 150 diák német es biológia tanára,
 • Ősi Judit franciatanár, több mint nyolcvan diák tanára,
 • Velényi Dóra nemet és spanyoltanár, 80 diák tanára,
 • Horvath Brigitta magyartanár, 120 diák tanára, 11.b osztályfőnöke
 • Rábai János magyar szakos, 200 diák tanára
 • Nemes Mária angol és földrajz, 130 diák tanára, kilencedik osztály osztályfőnöke

Mint később elmondták, Rábai Jánost ráadásul az én tanárának is megválasztották tavaly. Az elbocsátottak közül szólt Nemes Mária, aki megosztotta azt, hogy akkor döntött a polgári engedetlenség mellett, amikor kirúgták szeptemberben a kölcseys tanárokat. Elmondása szerint saját maga miatt nem bánta meg, mert legalább tükörbe tud nézni, de diákjai miatt igen.

A 444 összegyűjtése szerint a karinthysokon túl számos iskola tartott ma megmozdulást vagy szolidaritási akciót:

 • több százan tiltakoztak a budapest belvárosi Eötvös József Gimnázium előtt, ahonnan szintén elbocsátottak szerdán egy tanárt;
 • a csepeli Jedlik Ányos Gimnáziumban 22 tanár tagadta meg ma a munkát;
 • újbudai Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnáziumban ülősztrájkba kezdtek a diákok;
 • a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban 46 tanár "némán" tart órákat;
 • a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium diákjai hatalmas transzparenssel várták a tanáraikat;
 • a Kőbányai Szent László Gimnáziumban ma nincs tanítás munkabeszüntetés miatt;
 • a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnáziumban is ülősztrájkolnak a diákok;
 • a Vörösmarty Mihály Gimnázium közben bejelentette, hogy péntek délután 3-ra a Mikszáth Kálmán térre hívja az ügyükkel együttérzőket (az egyik tanár a most elbocsátott 8-ból ott tanított);
 • Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének korábbi elnöke, a Földes Ferenc Gimnázium tanára is bejelentette, hogy a mai második órától polgári engedetlenségbe kezd;
 • a pesti Madách Imre Gimnázium diákjai is transzparenssel vállaltak szolidaritást a tanárok ügye mellett, és csatlakoznak a december 8-i ülősztrájkhoz is;
 • a budai Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium diákjai, tanárai és a szülők is transzparenseket helyeztek el az iskola bejáratánál.

Közben a Telex értesülése szerint további hét tanár kapott kézhez figyelmeztetőt a Karinthy Ferenc Gimnáziumban. Ahogy arról a Frisshirek.hu-n is beszámoltunk a tanártiltakozásoknak újabb lendületet az adott, hogy a szerdán elbocsátottak 8 tanárt, mert a polgári engedetlenség eszközéhez folyamodtak a sztrájkjoguk beszűkülése miatt.

Bár országosan több mint 70 iskola csaknem 700 tanára megtagadta ma a munkát, Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli szokásos rádióinterjújában az oktatásra egy szót sem fecsérelt.

A kiemelt kép forrása: noÁr Facebook-oldala