2023.03.27., hétfő - Emánuel
Salgótarján: 8o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Kölcseys diákok és tanárok vonulnak a belügyi tárcához

frisshirek.hu, 2022. december 05. - 12:28
Kölcseys diákok és tanárok vonulnak a belügyi tárcához
A Belügyminisztériumhoz vonulnak a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjai.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Demonstrációt szerveztek a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárai hétfőre, az iskolától indulva a Belügyminisztérium épülete elé vonulnak. A tanítás 11 órakor véget ért, a diákok többsége ezután a bejárat előtt gyülekezett – számolt be róla a hvg.hu.

Az „Újabb párbeszédkísérlet” nevű tüntetéshez hozzávetőleg százan csatlakoztak a Kölcseynél, ahonnan az Andrássy úton vonulnak, a minisztérium épülete előtt pedig rövid performanszot tartanak majd.

A résztvevők plakátokat visznek magukkal, többen „Szabad oktatást!” feliratú kitűzőt viselnek, a tanárok pedig egy céltáblát ragasztottak magukra.

A lap helyszíni tudósítójának elmondták, ezzel akarják kifejezni, hogy az oktatásirányítás célpontként tekint azokra, akik elmondják a véleményüket.

A Belügyminisztériumnál egy, a pedagógusok követeléseit tartalmazó levelet adnak majd át, amelyet Pintér Sándor tárcavezetőnek és Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak címeztek.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, a Kölcsey tanárai – összesen öten – voltak az elsők, akiket polgári engedetlenség miatt kirúgtak, a tankerületi központok ezután sorra küldtek figyelmeztető leveleket a tiltakozó tanároknak, amire válaszul tanárok, szülők és diákok több demonstrációt szerveztek az elmúlt hónapokban.

Múlt héten szerdán a Belügyminisztérium közölte, újabb nyolc pedagógus munkaviszonyát függesztették fel. Egy-egy tanár a fővárosi Eötvös József- és Vörösmarty Mihály-, hatan pedig a Karinthy Frigyes Gimnáziumban tanítottak. Az érintett iskolákban és országszerte számos intézményben pénteken tiltakoztak a tanárok kirúgása ellen, szombaton pedig több ezren tüntettek a Klebelsberg Központ épülete előtt.

Archív fotó: Résztvevők a Tanárok a Tanárokért, a Pedagógus Egység és a Tanítanék Mozgalom által szervezett tüntetésen Budapesten, a Klebelsberg Központ előtt 2022. december 3-án. MTI/Balogh Zoltán