2023.12.11., hétfő - Árpád
Salgótarján: 0o - 0o
Az ország 19 megyéjében

Akár 4500 orvos is felmondhat az új egészségügyi törvény miatt

frisshirek.hu | 2022. december 08. - 07:34
Akár 4500 orvos is felmondhat az új egészségügyi törvény miatt
A Magyar Orvosi Kamara jövő év elején arról tanácskozik majd, hogy a tiltakozás milyen formáját válasszák a tegnap elfogadott egészségügyi átalakítás miatt. A testület már most arra kéri Novák Katalint, hogy küldje vissza megfontolásra a parlamentnek ezt a törvényt, hogy olyan szabályozás születhessen, amely mögött szakmai konszenzus áll. A visszajelzéseik szerint az orvosok is lesújtó véleménnyel vannak az átalakítás keretrendszeréről.

Jövő év elejére összehívja a rendkívüli országos küldöttgyűlését a Magyar Orvosi Kamara (MOK), miután három nap alatt mintegy 8 ezer orvos reagált a gyors felmérésükre – nyilatkozta a Népszavának Álmos Péter, a köztestület alelnöke. Ezen a megbeszélésen arról döntenek majd, hogy milyen formában fejezzék ki tiltakozásukat a tegnap elfogadott egészségügyi átalakításáról, ahogy arról a Frisshirek.hu-n is beszámoltunk. A kormány ugyanis nem vette figyelembe az orvosi kamara véleményét.

A válaszadók 96,6 százaléka érezte úgy, hogy a jelen helyzetben szükség van a küldöttgyűlés összehívására

- ismertette a lappal az alelnök, aki hozzátette azt is, hogy 4500 orvos akár a felmondását is hajlandó letétbe tenni, további 6800-an pedig az önként vállalt túlmunka szerződéseikről osztották meg ugyanezt. A válaszolók csaknem harmada az alapellátásban, míg a többség szakrendelőben és kórházban dolgozik.

Egyelőre még nem gyűjtjük a felmondásokat, a cél pusztán a szándék felmérése volt [...] ha azt nézzük, hogy most Szlovákiában 2100 orvos a letétbe helyezett felmondásával megfelelő körülményeket tudott kiharcolni, akkor a hazai 4500 orvos szándéka is – úgy gondoljuk – erős érv.

Arra fogják kérni majd a köztársasági elnököt, hogy megfontolásra küldje vissza a parlamentbe a törvényt, hogy egy olyan szabályozás születhessen, amelyet szakmai konszenzus övez.

Mindvégig, ahol lehetett, próbáltuk véleménynyilvánítással, tárgyalással elérni azt, hogy egy olyan javaslat menjen át, amit a szakma, az orvostársadalom is tud támogatni, életképesnek tart [...] a legnagyobb probléma, hogy az orvostársadalom megkerülésével a gyógyítókra hárítanak olyan problémákat, amelyek veszélyeztetik a betegbiztonságot. Például, ha egy orvost a törvényben leírt módon elvezényelhetnek, mi lesz azokkal a betegekkel, akiket addig ő gondozott? A kamara szerint ez nem oldja meg a szakemberhiányt, hiszen ma már szinte minden szakma hiányszakma. Mi azt is szeretnénk, hogy ahol nem biztosítható a minőségi ellátás, azokat a szolgáltatási helyeket ne tartsuk fenn tovább. Problémát láttunk abban is, hogy úgy vezetnék be az orvosi munka minőségértékelését, hogy az ahhoz kötődő premizálásra nincs a rendszerben plusz forrás

- nyilatkozta a lapnak Álmos Péter, aki elmondta azt is, hogy van, amivel egyetértenek. Nem ellenzik például a minőségértékelés szerinti jövedelemeltérítést

Az egészségügy bajait a forrás- és a szakember hiány okozza, és ezeket a problémákat az új törvénycsomag az orvosok felé tereli, így rajtunk csapódik le, ezért szeretnénk idejében lépni ellene

- zárta nyilatkozatát a MOK alelnöke.

A kiemelt kép forrása: MTI / Vasvári Tamás