2024.04.14., vasárnap - Tibor
Salgótarján: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Laptopokkal, téli ruhákkal segítették, a háború poklából Zalaegerszegre menekített ukrán judós gyermekeket

Kovács Tamara | 2022. december 12. - 10:20
Laptopokkal, téli ruhákkal segítették, a háború poklából Zalaegerszegre menekített ukrán judós gyermekeket
A judocsalád nem csak figyel, cselekszik is! Széles körű összefogással, a Nemzetközi Judo Szövetség kezdeményezésére, a Magyar Judo Szövetség szervezésében, háromszáz ukrán gyermek érkezett hazánkba még idén júniusban. A fiatalok szülők nélkül menekültek hazánkba, akiket húsz felnőtt kísért el, valamennyien judoedzők. Később voltak, akiket Romániában és Németországban fogadtak be. Többen Zalaegerszegen találtak ideiglenes otthonra. Szinte mindenki arra számított a gyermekek elhelyezésével kapcsolatban, hogy nem hosszútávú segítségről van szó, a háború hamar véget ér. De nem így történt.

A hét és tizenhét év közötti Zalaegerszegre menekített sportolók szülők nélkül, az edzőjük segítségével érkeztek a zalai megyeszékhelyre alig pár csomaggal, abban néhány nyári ruhával.

A hideg időre, a decemberi fagyokra esélyük sem volt felkészülni. Ezért a zalaegerszegi vállalkozók és cégvezetők egy csoportja a napokban összefogott és komplett téli szettekkel, ruhákkal, cipőkkel és laptopokkal ajándékozták meg a gyermekeket a Frisshirek zalaegerszegi központjában, amelyet egy közös pizza party követett a Happy Hot pizzériában.

Sokan közülük nemcsak az otthonukat veszítették el, hanem az ukrajnai robbantásos támadások által elpusztított városokban is éltek.  Az összetört életüket nehéz újra felépíteni egy idegen országban, úgy, hogy a szüleikkel csak távkapcsolatban maradhattak. Úgy tudjuk, az ifjú judosok azóta a Kaffka Margit kollégiumban vannak elszállásolva, a Zalaegerszegi Judo Klub minden segítséget megad számukra, a judosok biztosítják számukra a feltételeket az iskoláztatáshoz, -mivel online tanulnak-, valamint a szállást és az élelmet is. A menekült ukrán gyermekeknek többek között kisbuszt is biztosítottak, amellyel megoldható a napi edzésekre, a versenyekre való közlekedésük is. Ifj. Nagysolymosi Sándornak is rendkívül sokat köszönhetnek az ukrán judosok a mindennapokban.

A napi ellátásukhoz ruházkodásukhoz egyre több segítség érkezik a zalaegerszegiektől is, de még mindig nem elég segítség-tudta meg a Frisshirek a General Park ügyvezetőjétől, Telek Ákostól, akit elmondása szerint, nagyon megérintett a gyermekek sorsa.

Az ajándékozásban résztvevő cégek, vállalkozók, illetve szervezet:

Sefner Zoltán baromfitenyésztő

Fülöp Emil Agóra Ablak Center

Sötér András Fáraó bútor

Moritz Krisztina Dell  

Gulyás Roland Legato Computer

Németh Balázs Generál Park

Nagy Bálint Happy Hot Pizza

Telek Ákos Ronin Group

Torday Renátó vállalkozó

Föőr Gábor Genesis Média

Babai Kriszti Zalai Segítő Angyalok

László Homoki Enikő Flex

 Az Ukrajnában maradt szülők is rendkívül hálásak, egy Harkivban maradt édesanya, a következő sorokat küldte:

Köszönök szépen mindent, a jó közérzetet, a figyelmet, a boldogulást és a sok mindent, amit a gyermekeinkért teszel. Hadd szaporodjon a jó és amit adsz, bumerángként térjen vissza hozzád! A világ olyan embereken alapszik, mint Te! Az élet szeressen és a sors fizessen meg kedves szívedért! Hála neked, gyermekeink nem tudják mi a háború!”