2024.04.16., kedd - Csongor
Salgótarján: 7o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Oktatási nemzeti kerekasztal összehívását kéri a kormánytól a Pedagógusok Szakszervezete

frisshirek.hu | 2022. december 12. - 12:00
Oktatási nemzeti kerekasztal összehívását kéri a kormánytól a Pedagógusok Szakszervezete
A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) – a tiltakozók közös álláspontjával megegyezően – úgy gondolja, hogy az oktatás nemzeti ügy, a hosszú évek alatt kialakult súlyos válságát csak nemzeti egyetértéssel lehet megoldani. Ezért a PSZ azt kéri a kormánytól, hogy azonnal kezdeményezze egy oktatási nemzeti kerekasztal létrejöttét az oktatás összes szereplőjének részvételével: arra hívja meg a szakszervezetek, a szakmai és civil szervezetek, a diákok, a szülők képviselőit. Szerintük jelenleg átláthatatlan, hogy kivel és miről akar egyeztetni a kormány.

A Pedagógusok Szakszervezete az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott,

átláthatatlan, hogy kivel és miről akar egyeztetni a kormány.

Szerintük erre példa, hogy az államtitkárság fővárosi gimnáziumok igazgatóit hívta meg, a hétvégi kormányülésen pedig részt vett a köznevelésért felelős államtitkár és a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is, miközben erről nem tájékoztatták a közvéleményt.

A PSZ korábban kormánybiztos kinevezését kérte az oktatás problémáinak megoldására, de ezt sem teljesítette a miniszterelnök, holott már régen nem a pedagógusok bérharcáról van szó – utalt a szakszervezet arra, hogy

a tiltakozó pedagógusok, diákok, szülők és az oktatási szakemberek nem csak a bérkérdésre, hanem számos strukturális problémára hívják fel a figyelmet az oktatásügyben.

A sztrájkbizottság tagjaként a PSZ továbbra is egyeztet a sztrájkkövetelésekről a kormány képviselőjével, de most a nyilvános, az átlátható és a széles körű szakmai egyeztetésnek jött el az ideje – fogalmaztak a közleményben.

Hozzátették:

a 2022/23-as tanév első fele a tiltakozásokkal telt el, a folytatást sem kerülheti el a kormány, ha nem tekinti partnernek azokat, akik éppen az oktatás reformjáért küzdenek.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, nem tudni – mert semmit sem közöltek arról –, hogy mi hangzott el az oktatás kapcsán a szombati kormányülésen, amelyen a tanácskozásról közzétett fotó tanulsága szerint a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke és a köznevelési államtitkár is jelen volt.

Mint megírtuk, a fővárosi Kölcsey tanárai – összesen öten – voltak az elsők, akiket polgári engedetlenség miatt kirúgtak. A tankerületi központok ezután sorra küldtek figyelmeztető leveleket a tiltakozó tanároknak, amire válaszul tanárok, szülők és diákok több demonstrációt szerveztek az elmúlt hónapokban.

A múlt csütörtöki sztrájknap után elterjedt a hír, hogy Pintér Sándor belügyminiszter magához rendelte a lázongó iskolák vezetőit. A tárca ezt később „finomította”: egyeztető fórumra hívja őket a köznevelési államtitkárság.

Péntek este az oktatásügyért tartottak demonstrációt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) budapesti székháza előtt tanárok, diákok szülők és a velük szimpatizálók – mintegy ezren – az Egységes Diákfront és a Pala Mozgalom szervezésében.

Archív fotó: Az Egységes Diákfront demonstrációjának résztvevői vonulnak fáklyákkal a Flórián térről a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda útjai székháza elé 2022. december 9-én. MTI/Koszticsák Szilárd