2024.04.16., kedd - Csongor
Salgótarján: 7o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Visszavette az OMSZ az elmaradt tűzijáték után kirúgott főmeteorológust

frisshirek.hu | 2022. december 15. - 20:18
Visszavette az OMSZ az elmaradt tűzijáték után kirúgott főmeteorológust
Több mint egy hónappal állítólagos kompetenciahiányaival indokolt menesztése után újra az Országos Meteorológiai Szolgálatnál (OMSZ) dolgozik Horváth Gyula korábbi elnökhelyettes – írja a Telex. A portál szerint a Horváth jelenleg a szervezet nem létező elnökének elnöki főtanácsadója, és gyakorlatilag ugyanazt a munkát végzi, mint korábban. Őt korábban Radics Kornélia elnökkel együtt menesztette Palkovics László akkori miniszter. Érdekes körülmény, hogy elnöke azóta sincs a szolgálatnak, mert azt Hanyecz László elnöki jogkörben eljáró gazdasági elnökhelyettes vezeti.

Horváth Gyula a lapnak elmondta, hogy az OMSZ kereste meg a menesztés után, hogy mégis szükség van rá, és október 1-től már újra dolgozik újra a szervezetnél. Ennél többet nem kívánt elmondani, és az OMSZ sem közölt többet. Bár a lap próbált rákérdezni Radics Kornélia korábbi elnök esetleges visszatérésére is. 

Az elnök és az elnökhelyettes augusztus 22-i kirúgása nagy vihart kavart, mint később kiderült, „különféle kompetenciahiányok” miatt. Maga Horváth Gyula a menesztés után azt nyilatkozta, hogy a kormányinfóról értesült az állítólagos kompetenciahiányáról.

Sokan úgy gondolták: inkább az lehet a háttérben, hogy az OMSZ előrejelzése miatt halasztotta el a kormány az augusztus 20-i tűzijátékot, és az előrejelzés ellenére mégsem jött a vihar. Akkor már tudni lehetett, hogy nagy a baj, amikor a közmédia és a kormánysajtó azonnal a meteorológusokra támadt az eset miatt. Bár, mint minden előrejelés esetében a Meterológiai Szolgálat reggel csakis  75-80 százalékban tud este 9-re bármit is mondani.  Ezután gyors kormányzati reakció következett, Palkovics László miniszter augusztus 22-én indoklás nélkül kirúgta Radics Kornélia elnököt és Horváth Gyula elnökhelyettest.

Horváth Gyula háromhetes szabadságából visszaérve kezdett el dolgozni hétfőn, amikor délután berendelték őket a Technológiai és Ipari Minisztériumba. Azt is közölte, semmi nem jelezte, hogy a kormány elégedetlen a meteorológiai szolgálat jelentéseivel. Sőt, 2020-ban az Országos Meteorológiai Szolgálat 150. születésnapján maga Orbán Viktor írt egy levelet, amelyben gratulált és megköszönte a munkájukat.

Horváth még az elbocsájtása után elmondta, a minisztériumban nem maga Palkovics, hanem Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár mondta el, hogy távozniuk kell, indokot nem közölt.

Horváth így foglalta össze érzéseit: Huszonkét éve dolgozom a meteorológiai mérés-megfigyelés szolgálatában, a legjobb tudásom szerint. Fájt a döntés. De nem tudok tenni ellene, elfogadtam - írta meg a Frisshirek.hu.