2023.12.10., vasárnap - Judit
Salgótarján: 0o - 0o
Az ország 19 megyéjében

Új cégek veszik át a Tungsram telephelyeit és dolgozóinak egy részét

frisshirek.hu | 2022. december 19. - 17:04
Új cégek veszik át a Tungsram telephelyeit és dolgozóinak egy részét

Új cégek veszik át a felszámolás alatt lévő Tungsram Operations Kft. telephelyeinek és dolgozóinak egy részét; csaknem ötszáz, eddig a Tungsramnál alkalmazott munkavállaló továbbfoglalkoztatása várható a jövő év elejétől - értesült az MTI hétfőn.

A Tungsram Operations Kft. az MTI-nek megerősítette:

előrehaladott tárgyalások folynak, amelyekről a munkavállalóikat is tájékoztatták.

A munkaadó pénteken levélben tájékoztatta a munkavállalókat arról, hogy Zalaegerszegen, Nagykanizsán, Budapesten és Hajdúböszörményben is új cégek veszik át és foglalkoztatják tovább a dolgozókat a jelenlegi tevékenységi körökben. A Képes Kálmán ügyvezető által aláírt levél szerint

valamilyen formában minden telephelyen folytatódni fog a munka; egy cég vagy befektetői csoport üzemeltetné az adott üzemet vagy egy részét, és a dolgozók egy hányadának munkát biztosítana.

Zalaegerszegen állnak legközelebb a szerződéskötéshez, itt a Videoton az eddigi kapacitást vinné tovább a gyáregység üzemeltetőjeként, a dolgozók nagy részét is foglalkoztatni kívánja.

Nagykanizsán egy ingatlanüzemeltetéssel foglalkozó vállalat venné át az üzemeltetést, a telephely a jelenlegi bérlőkkel együtt ipari parkként működne tovább. Ez a befektető a kapacitások egy részét, vagyis a LED-lámpák összeszerelését, a műanyag fröccsöntést és a fémmegmunkálást is átvéve 160-180 embert foglalkoztatna tovább.

Budapesten egy pénzügyi befektetői csoport tovább működtetné a lámpagyártást, a kerámiaüzem kapacitásaira pedig a Bakony Kerámia Kft.-vel és a Rauscherrel várható megállapodás, és mindkét üzemben 50-50 dolgozót alkalmaznának. A vertikális farm kutatási célokra szakosodva üzemel tovább az Orion Űrnemzedék Alapítvány tulajdonában lévő cég irányításával.

Hajdúböszörményben a wolframszál-gyártáshoz szükséges telephelyrészt egy még meg nem nevezett pénzügyi befektető üzemeltetné, a forgácsoláshoz szükséges üzemet pedig a Scintilla Kft. A jelenlegi dolgozók közül összesen körülbelül 100 embert foglalkoztatnának a jövőben.
A cégvezetés levele arra is kitér, hogy az üzemeltetésre át nem adott területeken egy erre szakosodott cég fog minden telephelyen gondoskodni az állagmegóvásról.

A felszámolás alatt álló Tungsram kálváriája idén áprilisban bukott ki a médiában. Már akkor sejteni lehetett, hogy óriási a baj, mára azonban ez beigazolódott. Az áprilisi választásokat azért még megvárta a vezetés, ugyanis a kormány stratégiai partnereként nem akart bombát robbantani. Mostanra maradt a keserű szájíz, a kézbe kapott felmondás, és az elmúlt időszak hitegetése, amit eddig hallgattak az évekig, évtizedekig ott dolgozók. A szomorú üzleti és politikai játszma lassan lezárul, újabb nagy múltú hazai gyárat temetve maga alá, szétcincálva apró, „leányvállalatoknak” nevezett „falatokra”. Ez utóbbiak a remények szerint kapósak lesznek a befektetők számára - írta meg a Frisshirek.hu.

Fotó: Tungsram Facebook-oldala