2023.12.11., hétfő - Árpád
Salgótarján: 0o - 0o
Az ország 19 megyéjében

Kigyulladt az Urengoj-Pomari-Ungvár gázvezeték Csuvasföldön, három munkás meghalt

frisshirek.hu | 2022. december 20. - 18:19
Kigyulladt az Urengoj-Pomari-Ungvár gázvezeték Csuvasföldön, három munkás meghalt

Robbanás nyomán tűz ütött ki kedden az Urengoj-Pomari-Ungvár gázexportvezeték csuvasföldi szakaszán. Az incidensben három gázipari munkás életét vesztette, egy pedig megsérült.

Az esetről a TASZSZ orosz állami hírügynökség a helyi mentőszolgálatra hivatkozva számolt be. A katasztrófavédelmi szolgálatok a gázvezetékből kicsapó fáklyalángot már eloltották - közölte a csuvasföldi rendkívüli helyzetek minisztériumának sajtószolgálata.

Oleg Nyikolajev, a régió vezetője Telegram-bejegyzésben azt írta, hogy a robbanás a gázvezetéken építési és szerelési munkálatok közben történt. Hozzátette, hogy a hatóságok minden szükséges intézkedést meghoznak a baleset helyszínén, Jambahtyino községnél.

A Gazprom Transzgaz Nyizsnyij Novgorod közölte, hogy a történtek okának megállapítására különbizottság alakult. A csuvasföldi rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint a balesetet gázszivárgás okozhatta.

A londoni székhelyű ICE tőzsde adatai szerint a történtek hírére közel 1260 dollárra ugrott a földgáz ezer köbméterének ára Európában. A teljes áremelkedés a nap eleje óta meghaladja az 5 százalékot - írja az MTI.

Az 1420 milliméter átmérőjű Urengoj-Pomari-Ungvár gázvezeték 1983-ban épült, hogy földgázt szállítson Közép- és Nyugat-Európa országaiba. A csővezeték a TASZSZ szerint a Kurszk megyei Szudzsa gázmérőállomás közelében keresztezi az orosz-ukrán határt, majd a gáztranzitszállítás elsősorban az ukrán-szlovák határhoz közeli ungvári, a magyar határ közelében lévő beregszászi és a romániai határon lévő tekeházi kompresszorállomáshoz történik.

Fotó: illusztráció, canva.com