2024.04.16., kedd - Csongor
Salgótarján: 11o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Veszélyes Dunaújvárosban, egészségtelen Székesfehérváron a levegő

frisshirek.hu | 2022. december 23. - 13:40
Veszélyes Dunaújvárosban, egészségtelen Székesfehérváron a levegő

Veszélyessé vált a levegő minősége tizenegy településen, köztük Dunaújvárosban - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken közzétett, az előző napi méréseket ismertető térképének adataiból.

Veszélyes a levegő Dunaújvárosban, Egerben, Kazincbarcikán, Kecskeméten, Nyíregyházán, Pécsen, Putnokon, Sajószentpéteren, Százhalombattán, Vácon és Várpalotán - írja az MTI.

A veszélyes levegőminőség következményeként rövid távon akár légúti irritáció, köhögés, szemirritáció, könnyezés tapasztalható, súlyosbodhatnak a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tünetei, nő a légúti fertőzések kialakulásának kockázata.

Csak egy gondolatnyival jobb a helyzet ott, ahol egészségtelen minősítést kapott a levegő. Ilyen Székesfehérváron, Budapesten, Veszprémben, Győrben, Tatabányán, Szegeden, Tökölön, Esztergomban, Salgótarjánban, Miskolcon, Debrecenben, Oszláron és Hernádszurdokban.

Az NNK azt javasolja, hogy 

az érzékeny lakosságcsoportba tartozók - gyermekek, krónikus légúti, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, idősek, várandós kismamák - lehetőleg minél kevesebb időt tartózkodjanak a szabadban az egészségtelen és veszélyes minősítésű településeken.

Fotó: illusztráció, Pixabay