2024.04.14., vasárnap - Tibor
Salgótarján: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Celldömölkre látogatott Lázár János

Hajmási Judit | 2023. január 13. - 11:20
Celldömölkre látogatott Lázár János

Ágh Péter államtitkár meghívására Celldömölkön járt Lázár János építési és beruházási miniszter, ahol Fehér László polgármesterrel tartottak sajtótájékoztatót.

A város főútja mellett tartott sajtótájékoztatón az úthálózat fejlesztésének fontosságáról beszéltek a politikusok.

Ágh Péter megköszönte a kormány és az önkormányzat hatékony együttműködését, ami lehetővé tette, hogy Celldömölkön 4,4 km hosszan megújuljon a főút.

Tudjuk azt mindannyian, hogy egy alapvető választópolgári elvárás az utak helyzete, az utak felújításának a kérdése. Ezért is tartottuk fontosnak azt, hogy lépésről lépésre újabb és újabb utakat tudjunk felújítani, legyen szó falvakról vagy éppen városokról. 2022-ben is, ezen lépéseknek az eredményeit tapasztalhattuk meg itt a választókerületünkben Észak Vas megyében. Amely jól tetten érhető például Lócson, Nemesbődön, Vasasszonyfán, Mesterházán és itt Celldömölkön is. Mindenhol, ahol ilyen útfelújítások történtek régen várt fejlesztések valósulhatnak meg. Akik itt élnek Celldömölkön azok tudják jól, hogy a városon átvezető út felújítása, vagy akárcsak a Hetényi úrra nézek, egy zebra kialakításra az milyen fontos igény volt az elmúlt években – mondta a sajtótájékoztatón Ágh Péter országgyűlési képviselő.

A képviselő után Fehér László polgármester vette át a szót, aki megköszönte a kormány támogatását, a főút felújításon, jelezve, hogy a kivitelezők nem végeztek tökéletes munkát, mert nagy esők idején az útról nem tud elfolyni a csapadék, és megáll a víz a kapubejárókban. A kivitelező részéről ígéret van arra, hogy hamarosan kijavítják a hibákat.

Most is a kormány előtt van egy támogatási igénylés, mert az infláció megette az eredeti terveket, hogy a Vulkánpark Látogatóközpontnál egy vasútállomás épüljön, kisvasúttal és játszótérrel.  Aminek később lenne a folytatása majd a vasutas skanzen. Illetve tudom, hogy a miniszter úr nagyon a szívén viseli, lenne majd egy 7 hektáros területen, egy lóversenypálya, illetve ahhoz kapcsolódó lovas centrum. Ha még erre rá figyelnének, akkor azt megköszönöm. Nagyon örülök, hogy ezen a városon áthaladó út elkészült. Mindenkinek megköszönöm a munkáját, és az itt lakók türelmét, ahogy az építkezés ideje alatt a lezárásokat fogadták. Így közös erővel tud csak Celldömölk tovább fejlődni – tájékoztatta a sajtó résztvevőit Fehér László polgármester.

Szilvai József a Magyar Közút Zrt vezérigazgatója elmondta, hogy az elmúlt időszakban 2 milliárd forint értékben történtek útfelújítások a megyében, több mint 10 km épült ebből a pénzből.

Végül Lázár János miniszter beszámolt arról, hogy nem az elkészült fejlesztések ellenőrzése és megnézése miatt jött el a megyébe, hanem azért, hogy megnézze. milyen további fejlesztésekre van még szüksége a térségeknek. Szeretne segítséget nyújtani Ágh Péternek abban, hogy az általa felvázolt fejlesztési igényeket meg tuják csinálni.

Ha most körbejárnák a várost, hogy Celldömölk polgárainak mire van szüksége és megkérdeznénk a választópolgárokat polgármester úrral közösen hogy mi az emberek elvárása az önkormányzat, a járás, a kormányzat felé, akkor biztos, hogy az úthálózat korszerűsítése, a járdák megépítése, a belvíz kezelés az első lenne a mondott problémák, a választói igények és elképzelések közül – mondta a miniszter.

Ma Magyarországon továbbra is az állami kezelésben és önkormányzati kezelésben lévő úthálózat korszerűsítése és fejlesztése a legfontosabb feladat Celldömölkön, és az országban is. Az elmúlt 12 évben mintegy 280 milliárd forintot fordítottunk útfejlesztésre a megyében.

Három kiemelt prioritás van a megyében, amellyel Vas megye érdekében Szombathely erősítése és a térség erősítése érdekében az alsóbbrendű úthálózat fejlesztésén túl foglalkozni kell. Ez Szombathelyen egy nagy elkerülőút megépítése, Körmend-Szombathely összekötése négysávos úttal és Kőszeg és Szombathely összekötése négysávos úton. Ez a három kiemelt program tartozik a minisztériumomhoz. Az itteni elmaradt 560 méternyi útfelújítást, pedig most megígérem, hogy miniszteri hatáskörben fel fogom rendelni – zárta beszédét Lázár János.

Fotó: Facebook / Fehér László