2023.06.05., hétfő - Fatime
Salgótarján: 14o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Annyi a belvíz, hogy megsuvadt a 31-es Jászberénynél

Lukácsi Katalin, 2023. január 20. - 20:29
Annyi a belvíz, hogy megsuvadt a 31-es Jászberénynél

A természet rendje a belvíz. Most töltődik a talaj a tikkasztó nyár után. A vízügyi és útépítő szakembereknek azonban jócskán van most dolguk az árvizeiről csöppet sem, inkább a szárazságáról híres Jászságban is.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Ahogy arról a frisshirek.hu-n beszámoltunk, a várakozások szerint a Zagyva péntek este tetőzött Jászteleknél. Medrükből kilépő folyóink látványán kívül még valami feltűnt a jászsági bőtermésű fekete földeken:

a belvíz.

Korábban ez elég szokványos látvány volt. Még akár nyáron sem volt példa nélküli a földeken álló vizek, tavak látványa. Sőt 2000-ben még meg is kellett nyitni a Tarna gátjait, és a folyó maga öntötte el a határt. Az elmúlt nyár sokkoló aszálya után azonban úgy érezhettük, hogy búcsút intettünk a belvizek és árvizek korszakának.

Azonban csak fél évet kellett várni.

Máris rögtön olyan elánnal telt meg a 31-es árka Jászberény és Jászjákóhalma között, hogy a patka meg is suvadt.

Mi az a suvadás?

Nem vagyok vízügyi szakember, de félig tiszaháti gyermekként kiemelt figyelemmel követtem a Tiszán meg-megjelenő hatalmas árhullámokat, és a küzdelmet velük. Mint ismert, 2001-ben alul is maradtunk Tarpa és Tivadar határában a hatalmas vízfolyammal szemben. Akkoriban tanultam meg a suvadás fogalmát, amely egy alattomos jelenség a gát védői számára.

Amikor a homokzsákokkal megterhelt, de teljesen átázott gát repedni, omlani kezd.

Ritkán menthető az a gátszakasz, ahol ez a folyamat beindul.

Ezért is lepődtem meg reggeli futásom alkalmával, mikor megpillantottam szántóföldek között az erre a jelenségre hasonlító repedést. A 31-es "töltésén", avagy patkáján, a túloldalon azonban nem folyó, sem patak, csak a belvízzel telt árok. Az az árok, amely korábban rendre megtelt vízzel tavaszok, nyarak alkalmával, de ahogy annyi minden a múlt nyáron, teljesen kiszikkadt ez is.

Remélhetőleg a szakemberek időben megmentik az utat, és nem indul repedésnek az egyébként jó állapotban lévő 31-es!

A kiemelt képet a szerző készítette.