2023.12.10., vasárnap - Judit
Salgótarján: 0o - 0o
Az ország 19 megyéjében

Betelt a pohár a postásoknál

frisshirek.hu | 2023. január 20. - 10:35
Betelt a pohár a postásoknál

Elegük van a postásoknak, többek között a rendkívül alacsony fizetéssel járó egyre nagyobb leterheltségből, a megbecsültség hiányából és a zavaró elvárásokból. Az általános munkaerőhiány miatt van, aki három ember helyett dolgozik. Sokan panaszkodnak arra, hogy amióta a rezsiválság miatt több száz postahivatalt bezártak, a megmaradt hivatalokban hatalmas a zsúfoltság, és ha egy alkalmazott hibát vét, azt a saját béréből kell kifizetnie. Állítólag sokan a felmondást fontolgatják.

A 444 a hozzájuk eljuttatott és szakmai fórumokon megfogalmazott panaszok alapján arról számolt be, a Magyar Posta 27 ezer munkavállalója körében sokan panaszkodnak arra, hogy amióta a rezsiválság miatt több száz postahivatalt bezártak, a megmaradt hivatalokban hatalmas a zsúfoltság, és ha egy alkalmazott hibát vét, azt a saját béréből kell kifizetnie.

Ezt a helyzetet csak súlyosbítja az általános munkaerőhiány:

van, aki három ember helyett dolgozik. Ez az embereket is hátrányosan érinti, hiszen hiába volt otthon valaki, a postás már nem csönget be hozzá, csak bedob egy értesítőt a küldeményéről, amit aztán felvehet a postahivatalban.

Noha a Magyar Posta és a szakszervezetek 2021-ben 15 százalékos alapbér-fejlesztésben állapodtak meg, ez csak lépcsőzetesen, három év alatt történi meg. Így sokan a bruttó 232 ezer forintos minimálbérnél alig többért dolgoznak.

A 444 cikkében arra is kitért, hogy a postásoknak ugyanakkor kötelező megpróbálni rátukmálni az ügyfelekre biztosításokat, sorsjegyeket és hasonló szolgáltatásokat is. Ezért nagyon alacsony jutalékot kapnak, például 60 ezer forint értékű ajándéktárgy után ezer forintot, több milliós életbiztosítás után 20 ezer forintot.

Ráadásul ha az ügyfél valamiért egy idő után mégsem fizet be, utólag levonják a bérükből a már kifizetett jutalmat.

Panaszkodtak továbbá arra is, hogy a postabezárásokról sokan az utolsó pillanatban szereztek tudomást, ahogy arról is, összeszokott csapatukból hova helyezik át őket.

Mindezek miatt állítólag sokan mondanak fel a cégnél.

A Magyar Posta Zrt. egyelőre nem válaszolt a 444 kérdéseire.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, a társaság még tavaly október végén jelentette be, hogy ideiglenesen szünetelteti 210 településen 366 postahivatal működését, a hivatalos indoklás szerint „a háború és a szankciók okozta válság, az energiaárak radikális megemelkedése miatt”.

A cég új vezetősége aztán „intenzív és konstruktív” egyeztetéseket folytatott a postahelyekről.

A Magyar Posta Zrt. így az önkormányzatokkal kötött megállapodások alapján 32 településen 45 posta szüneteltetését oldotta fel, az érintett postahelyek január 2-án újra kinyithattak.

Illusztráció: Facebook/A Magyar Posta oldala