2024.04.14., vasárnap - Tibor
Salgótarján: 19o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Óvodások alvós állatait szenteli meg a fiatal pap Nógrádban

Fodor Orsolya | 2023. január 22. - 11:30
Óvodások alvós állatait szenteli meg a fiatal pap Nógrádban

Bógár Zsolt atya rendszeresen tart szentmisét a gyerekeknek Salgótarjánban. Úgy gondolja, fontos megszólítani az ifjúságot is, és ez a mai világban nem könnyű feladat. A cél eléréséhez különleges módszerhez folyamodik: a miséin örömmel áldja meg a csöppségek alvós plüssállatkáit – ahogy ők mondják: a "nyunyókat" – az interaktív prédikáció közben. A gyerekek számára tartott szentmise nem újdonság, hiszen nagyon sok plébánián mutatnak be a fiataloknak szóló szertartást. Ezeken a liturgiákon például nem orgona szól, hanem – amennyiben adottak a lehetőségek – gitár, és ifjúsági énekeket énekelnek.

A 29 esztendős Bógár Zsolt atya Mohoráról származik és 2019-ben szentelték pappá. A hivatását azért választotta, mert gyerekként nagy hatással volt rá a helyi plébános, és eldöntötte, követni fogja a példáját.

Káplánként az első három évemet Dunaharasztiban töltöttem, ahol nagyszerű közösséget ismerhettem meg. Ott leginkább az ifjúsággal foglalkoztam. Salgótarjánba 2022 nyarán helyeztek át

– mondta.

A gyerekek számára tartott szentmise nem újdonság, hiszen nagyon sok plébánián mutatnak be a fiataloknak szóló szertartást. Ezeken a liturgiákon például nem orgona szól, hanem – amennyiben adottak a lehetőségek – gitár, és ifjúsági énekeket énekelnek.

A hívő közösség kezd elöregedni és a fiatalságot egyre nehezebb megszólítani. Nehéz kitalálni olyasmit, ami megérinti a gyerekeket. A liturgia sokszor olyan jelképeket használ, amit már nem értenek a „szmájlis” világban

– fogalmazott Bógár Zsolt.

Mint mondta, a város esperes-plébánosával, Varga András atyával megbeszélték, hogy havonta egy alkalommal tartanak Salgótarjánban gyerekeknek szóló szertartást. Jelenleg a hideg miatt erre csak a főplébánia alkalmas, de úgy tervezik, később majd az Acélgyári úton is lehetőségük lesz fogadni a fiatalokat.

Érdemes tudni, hogy a prédikáció ilyenkor másképp zajlik. Én szeretek lemenni a gyerekek közé és kérdésekkel bevonni őket a történetekbe. Úgy tapasztaltam, hogy nem csak a fiatalok értékelik ezt az interaktív prédikációt, hanem az idősebbek is lelkesnek bizonyulnak. A plüssök megszentelésének az ötlete onnan származik, hogy a hívek gyakorta kérnek áldást a házi kedvencekre, emiatt az egyik óvoda vezetőjével úgy döntöttünk, az alvós állatok is megkaphatják ezt a kitüntetett figyelmet. A kicsiknek nagyon fontosak ezek a plüssök, vagy ahogy ők mondják, a nyunyók

– emelte ki a káplán a frisshirek.hu-nak.

Bali Imréné felvétele

Hozzátette: a gyerekek megszólítása mellett talán még fontosabb, hogy a szüleiket is elérjék. Nélkülük ugyanis hiábavaló is lehet a fáradozásuk. Szerencsére a nógrádi megyeszékhelyen nyitottak az emberek. A terveik szerint a következő fiataloknak szóló szentmise februárban lesz Salgótarjánban, ahol bemutatják az elsőáldozókat. Ez az időpont közel esik majd a Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepéhez, amikor a hívő közösség Jézus bemutatását ünnepli. Ennek a szertartásnak a lényege pedig az, hogy a híveknek megmutatják, kik lesznek az elsőáldozók, majd imádkoznak értük.

Tekintsék meg Bógár Zsolt YouTube-csatornáján az egyik videót a házasságról!

Fotók: Fodor Orsolya, Bali Imréné