2023.04.01., szombat - Hugó
Salgótarján: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Magyarországon tilos, a bécsieknél napelemes rendszert lehet szerelni már az önkormányzati lakások balkonjára is

frisshirek.hu, 2023. január 24. - 17:30
Magyarországon tilos, a bécsieknél napelemes rendszert lehet szerelni már az önkormányzati lakások balkonjára is

Mivel egyre több ilyen jellegű megkeresés érkezett, az osztrák főváros kidolgozta az erkélyre szerelhető napelem-rendszerek szabályait az önkormányzati lakások esetében. A telepítést engedélyeztetni kell és különböző feltételeknek kell megfelelni.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Faragna a rezsin, de hazánkban tilos használni

Az erkélynapelem használatának a feltétele más európai országokban csak egy bejelentés. Nálunk ennél nagyobb szigor van.
A G7 azt írta, hogy a magyar áramszolgáltatók általános szerződési feltételeibe a jelek szerint nem került be az európai bizottsági rendelet ezen értelmezése. Ez szerintük zűrzavaros helyzetet teremt, mivel az erkélynapelemet az egységes uniós piacon akár magyar magánszemély is megvásárolhatja külföldi boltokból. Sőt: a termék magyar internetes felületeken is kapható már.

A cikkben kitérnek arra is, hogy az erkélynapelem azért is népszerű, mert egyszerű modulokból áll, a telepítéséhez nem kell szakember. A működése alapvetően úgy néz ki, hogy ha süt a nap, egy saját átalakítón (mikroinverteren) keresztül áramot táplál a lakás hálózatába - írta meg még nyáron a Frisshirek.hu.

Mostantól a bécsi önkormányzati lakások bérlői is szereltethetnek napelemes rendszert az erkélyükre, teraszukra vagy a loggiára, feltéve, hogy megszerezték az önkormányzati lakásokat kezelő ügynökség, a Wiener Wohnen engedélyét és megfelelnek a feltételeknek. 

A napelemek nem zavarhatják például a szomszédokat, illeszkedniük kell az épület arculatához, felújításkor pedig saját költségen kell eltávolítani azokat. Az engedély kiadásakor figyelembe veszik azt is, hogy az épület műemlék-e, illetve nem lehet napelemet szereltetni, ha az erkély vagy loggia falazott vagy ha építészetileg kialakított virágládák vannak rajta. Szintén nem lehet ilyen napelem-rendszert telepíteni az épület homlokzatára. 

A telepíthető balkon napelem-rendszerek maximális teljesítménye 800 Watt, a szerelést minden esetben szakembereknek kell végezniük. A beruházás költségét a lakóknak kell állniuk, az esetleges támogatásokat is nekik kell igényelniük és tájékoztatniuk kell a villamosenergia-szolgáltatót is. 

„Nagyon örülök, hogy a lépéssel sok bécsi számára lehetővé vált, hogy saját napelem-rendszere legyen” – mondta a szabályozás kapcsán Kathrin Gaál, bécsi alpolgármester és lakásügyekért felelős városi tanácsnok.

Amellett, hogy az osztrák főváros most lehetővé tette a balkon napelem-rendszerek telepítését az önkormányzati lakások lakói számára – amelyekkel a saját energiaigény egy részét tudják fedezni – az új épületek tervezésekor már eleve számolnak a napenergiával, az önkormányzati lakóépületekre pedig utólag igyekeznek közösségi napelem-rendszereket telepíteni - írja Bécs Város Külképviseleti Irodája.