2023.04.01., szombat - Hugó
Salgótarján: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Szakács és cukrász szakon többszörös a túljelentkezés Salgótarjánban

Fodor Orsolya, 2023. január 25. - 07:13
Szakács és cukrász szakon többszörös a túljelentkezés Salgótarjánban

A középiskolába készülő diákok létszámán is látszik, hogy Nógrád vármegye elöregedőben van. Ennek ellenére bizonyos szakmák igen népszerűek a fiatalok körében. Sokan szeretnének például szakácsnak, vagy cukrásznak tanulni, így ezeken a szakokon többszörös a túljelentkezés. Felvételi vizsgát nem tartanak a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSzC) intézményeiben, hanem a hozott pontszámot és a felvételi elbeszélgetést veszik figyelembe a végső döntés során.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Nemcsak a középiskolások törik azon a fejüket, hová mennek majd továbbtanulni, hanem a nyolcadik osztályos diákok is. Sokan közülük nem gimnáziumban folytatják a tanulmányaikat, hanem olyan szakmát választanak, ahol el tudják képzelni a jövőjüket. 

Baranyi Zoltán, az NMSzC főigazgatója elmondta a frisshirek.hu-nak, hogy néhány szakon többszörös a túljelentkezés a diákok alacsony létszáma ellenére. Felvételi vizsga viszont nincs egyik hozzájuk tartozó intézményben sem, ezért fontos, hogy milyen érdemjegyeket szereztek a tanulók az általános iskolákban.

A hozott pontszámok alapján vesszük fel a jelentkezőket az iskoláinkba. Összességében elmondható, hogy kevés a diák, hiszen Nógrád vármegye elöregedőben van. Bizonyos szakmák speciális képességeket is igényelnek. Ilyen esetekben mindig az adott iskola dönt egy elbeszélgetés után, hogy alkalmasnak találják-e a tanulót az általa választott területre

– emelte ki Baranyi Zoltán.

Hozzátette: egyes intézményekben nagy a túljelentkezés. Salgótarjánban igen népszerű a vendéglátás, és sokan jelölik be a jelentkezési lapon, hogy például szakácsok, vagy cukrászok szeretnének lenni.

Mint mondta, a választott iskola egy felvételi elbeszélgetés során feladatokat is adhat fiataloknak, ami alapján kiderülhet az alkalmasság. Elsősorban ugyan a hozott eredmény számít, de ahol lehetősége van egy intézménynek válogatni a leendő diákok között, ott kiválasztják a szakmára legalkalmasabbakat. A fő cél az, hogy mindenki a képességeinek és a készségeinek megfelelő iskolát találja meg, hiszen széles az oktatási palettájuk az NMSZC intézményeiben.

Fotó: illusztráció, pixabay.com