2024.04.14., vasárnap - Tibor
Salgótarján: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Csányi Sándor: nem jó hazafi, aki a zárt kapus büntetést kockáztatja

frisshirek.hu | 2023. január 26. - 19:30
Csányi Sándor: nem jó hazafi, aki a zárt kapus büntetést kockáztatja

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke szerint könnyen súlyos következményekkel járhat, ha a szurkolók a válogatott mérkőzésein bármilyen formában megjelenítik Nagy-Magyarországot, de a háttérben továbbra is azon dolgozik, hogy a jelkép kerüljön le a tiltólistáról.

A klubok saját maguk dönthetnek arról, hogy ők beengedik-e NB I-es mérkőzésekre a szurkolóikat Nagy-Magyarország-molinóval, illetve zászlóval,

„UGYANAKKOR NEMZETKÖZI SZÍNTÉREN, KIEMELTEN A VÁLOGATOTTMÉRKŐZÉSEKEN, AZ UEFA ÉS A FIFA ELLENŐRE ÉRTELMEZHETI ÚGY, HOGY EZEK A JELKÉPEK POLITIKAI ÜZENETET HORDOZNAK, PROVOKATÍV SZÁNDÉKKAL”.

A politikai üzenetek megjelenítései az UEFA és a FIFA szabályai szerint tiltottak, ezért ilyen esetekben az alkalmazott szabályzatok alapján megbüntethetik az MLSZ-t, a döntésükben a további büntetések elkerülése játszott legfontosabb szerepet - írta meg a Frisshirek.hu.

A sportvezető a Nemzeti Sport honlapján csütörtökön kifejtette: nem gondolja, hogy az általa irányított szervezet a kérdésben megalkuvó lenne, illetve bárki megkérdőjelezhetné a bátorságát, amellyel illetékes helyeken kiáll a jelkép használatáért, de ebben az ügyben is, mint megannyi másban,

"nem kicsinek vagy nagynak, de leginkább okosnak kell lenni".
"Ezt, azt hiszem, minden hazai véleményformálónak érdemes megfontolnia, mert nem hiszem, hogy jó hazafi, aki a zárt kapus büntetést kockáztatja. Márpedig a mi legfőbb célunk elkerülni, hogy a stadionok be legyenek zárva, éppen a szurkolók, a magyar válogatott és mindannyiunk közös érdekében"

- nyilatkozta.
Kiemelte:

az MLSZ a hazai mérkőzéseken a Nagy-Magyarország térkép használatát minden korlátozás nélkül és minden formában - sálon, zászlón, molinón - engedélyezi, viszont a nemzetközi meccsekre az azokat rendező szervezet, így esetükben az európai szövetség, az UEFA által követett gyakorlat érvényes.

Hozzátette: az angolok elleni meccs után kapott egy plusz egy felfüggesztett zárt kapus mérkőzésre vonatkozó büntetés ismeretében, valamint a szerbek elleni Eb-selejtező találkozó előtt "nyilvánvaló, hogy ennek a jelképnek a használata kapna akkora nemzetközi figyelmet, ami könnyen súlyos következményekkel járhat".

Csányi Sándor a jövőt illetően azonban reményét fejezte ki, hogy sikerül meggyőzniük a döntéshozókat arról, hogy a Nagy-Magyarország jelképként való használata nem tekintendő kirekesztő megnyilvánulásnak.

Ezt tavaly októberben már az UEFA-nak is igyekeztek elmagyarázni, egy konkrét ügy kapcsán benyújtott beadványban.

"A folyamatban lévő ügyektől függetlenül én magam is kezdeményeztem olyan megbeszéléséket, amelyek egyértelműen tisztázzák, hogy az UEFA engedélyezi vagy tiltja, hogy megjelenjen a Nagy-Magyarország ábrázolás a lelátón"

- közölte. Csányi Sándor kiemelte: az a célja, hogy az európai szövetség, valamint a FARE szervezet (Football Against Racism In Europe) is vegye le a tiltólistájáról a Nagy-Magyarország jelképet.
Marco Rossi szövetségi kapitány együttese legközelebb március 23-án Észtország ellen lép pályára a Puskás Arénában, ahol négy nappal később Bulgáriával szemben megkezdi Eb-selejtezős szereplését.

Fotó: MLSZ weboldala