2023.04.01., szombat - Hugó
Salgótarján: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Egy utas közel 2 millió forint pótdíjat fizetett a budapesti közösségi közlekedésnek

frisshirek.hu, 2023. január 26. - 13:17
Egy utas közel 2 millió forint pótdíjat fizetett a budapesti közösségi közlekedésnek

A Budapesti Közlekedési Központ az elmúlt évben továbbfejlesztette, egyszerűsítette és ezzel hatékonyabbá tette a jegyellenőrzés és a pótdíjazás folyamatát - tudatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A BKK közleményében azt írta, közel 2 millió forint volt 2022 legnagyobb egyösszegű pótdíjbefizetése,

több mint 200 ezer pótdíjazási eljárás indult tavaly, és felszámoltak egy "hamisjegygyárat" is

- írta közleményében a közlekedési vállalat. A BKK minden ellenőre rendelkezik olyan készülékkel, amely a jegyek és bérletek érvényességét elektronikusan ellenőrzi, pótdíjazás esetén pedig rögzíti és tavaly óta zárt rendszerben, egy applikáció segítségével továbbítja az utas adatait a BKK követeléskezelő rendszerébe.

Így minden érintett fél számára jelentősen egyszerűbbé vált a pótdíjazás folyamata,

ahogy a fizetésé is, ugyanis a jegyellenőröknél lehetőség van a pótdíjat bankkártyával kiegyenlíteni. Az utólagos díjrendezésben is történt újítás az elmúlt években: a pótdíjasszisztens rendszer - az e-mail-cím megadása esetén -

figyelmezteti a pótdíjazott utasokat fizetési kötelezettségükre,

hogy késedelem miatt ne növekedjen a fizetendő összeg, illetve bankkártyás fizetésre lehetőséget adó linket küld az e-mailben - ismertették.

Tavaly december óta mozgó biztonsági egységek segítik a rend fenntartását a járatokon és a megállókban.

Ahogy erről korábban a frisshirek.hu-n beszámoltunk, ezt a szigorítást tavaly november közepén a Jobbik is szorgalmazta.

A technológiai fejlesztések mellett a BKK más módon is igyekszik utasbaráttá és hatékonnyá tenni a jegyellenőrzés folyamatát - folytatta közleményében a cég:

  • a munkatársak beosztásakor figyelembe veszi a menetrendi és hálózati változásokat,
  • valamint az ügyfelek visszajelzéseit,
  • a metróbejáratoknál ellenőrzést végző kollégák pedig utastájékoztatási feladatokat is ellátnak.

Kitértek arra is, hogy tavaly a BKK és a BRFK együttműködésének köszönhetően letartóztatták azt a budapesti férfit, aki lakásában "hamisbérletgyárat" működtetett.

A kiemelt kép forrása: a BKK Facebook-oldala