2023.04.01., szombat - Hugó
Salgótarján: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Németországban átadták a Debrecenben nagy felháborodást keltő CATL gyárat

frisshirek.hu, 2023. január 26. - 13:06
Németországban átadták a Debrecenben nagy felháborodást keltő CATL gyárat

Átadták csütörtökön a  németországi Arnstadtban a Debrecenben is beruházó CATL kínai akkumulátorgyártó társaság első európai üzemét, jelentette az MTI.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A volt NDK területén fekvő Türingia tartományban 1,8 milliárd eurós beruházással épített gyár éves termelési kapacitása 14 gigawatt, ami nagyjából 350 ezer elektromos meghajtású személyautónak elegendő akkumulátort jelent. Bodo Ramelow tartományi miniszterelnök a CATL Debrecenbe tervezett jóval nagyobb kapacitású üzemével kapcsolatban az ünnepségen a közmédiának elmondta:

a kereslet várható lendületes növekedése alapján nagyon helyesnek tartja, hogy a kínai cég Türingia után partnerországunkban, Magyarországon is megjelenik, és még nagyobb beruházást hajt végre. Mindez nem versengés egymással, hanem erősödés együtt

- hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve: a CATL arnstadti gyárát úgy építették meg, hogy "nem történhet vegyi szennyeződés" a környezetében. Bodo Ramelow a termelés beindítására szervezett ünnepségen elmondott beszédében is kiemelte, hogy

a CATL elsőként Türingiát választotta Európában, és következetes lépés, hogy Magyarországon is gyárat épít.
Oroszország Ukrajna elleni támadása is megmutatta, hogy átalakul az energetika területe és minden korábbinál nagyobb tárolókapacitásra van szükség

- fejtette ki a szociáldemokratáktól (SPD) balra álló Die Linke (Baloldal) politikusa. Wolfgang Tiefensee gazdasági miniszter, az SPD politikusa aláhúzta, hogy a CATL és Türingia együttműködése "sikertörténet", és az együttműködés új módját képviseli a német-kínai gazdasági kapcsolatok történetében, hiszen nem egy nyugati technológia kínai alkalmazásáról szól, hanem éppen fordítva, kínai technológián alapuló termékeket gyártanak Arnstadtban, a kutatás-fejlesztési tevékenységet pedig együtt végzik majd.

Anja Siegesmund környezetvédelmi miniszter, a Zöldek politikusa azt emelte ki, hogy
a CATL gyára fontos hozzájárulás a környezetileg fenntartható mobilitáshoz, és a beruházásához rekordidő alatt bonyolították le az engedélyezési eljárásokat.

Az elsősorban német autógyártókat kiszolgáló üzemben teljes kapacitáson évente harmincmillió - másodpercenként két darab - lítium-ion akkumulátorcellát állítanak elő. Az első darabokat tavaly decemberben, röviddel karácsony előtt gyártották le. A sorozatgyártást fokozatosan indítják be. Az üzem nagyjából kétezer embernek ad munkát.

A kiemelt kép forrása: Türingia tartományának Facebook-oldala, a kép augusztusban készült, a képen jobb szélen Bodo Ramelow tartományi miniszterelnök