2023.04.01., szombat - Hugó
Salgótarján: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Pert kezdeményez Fót fideszes polgármestere a városban létesülő akkumulátorüzem miatt

frisshirek.hu, 2023. január 26. - 20:37
Pert kezdeményez Fót fideszes polgármestere a városban létesülő akkumulátorüzem miatt

A katasztrófavédelem nemrégiben engedélyezte egy dél-koreai cégnek 4000 tonnányi veszélyesanyag tárolását az agglomerációs településen. Vass György szerint a döntés jogsértő, ezért bíróságra terelné az ügyet. Közigazgatási pert indít a kormánypárti Fót a városban létesülő akkumulátor veszélyesanyag-raktár miatt – írja a polgármester a Facebookon.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A múlt év végén derült ki, hogy két akkumulátoros egység is létesülhet az agglomerációs településen: a kínai hátterű BYD ElectricBus & Truck Hungary Kft. csarnokában akkumulátor-összeszerelő üzemet hozhat létre, a dél-koreai HTNS Hungary Kft. pedig felső küszöbértékű veszélyes anyagok tárolását tervezi.

A fótiaknak november végén nyílt lehetőségük arra, hogy a HTNS KFt. által tervezni kívánt tevékenységről egy közmeghallgatáson kérdéseket tegyenek fel.

Az eseményt hétköznap délután 14 órára hirdették meg, mégis dugig megtelt a fóti művelődési ház díszterme. A lakosok a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakértőit, a csarnoképületet bérbeadó Hello Parks Kft. képviselőit és a biztonsági jelentést készítő Generisk Kft. ügyvezetőjét kérdezhették. S bár a parázs hangulatú esemény az esti órákig elhúzódott, a jelenlévőket láthatóan nem elégítették ki és nem nyugtatták meg a hatóságoktól kapott válaszok.

A fótligetiek közül a novemberi közmeghallgatáson többen elmondták, hogy minden jogi eszközt megragadnak a veszélyesnek ítélt beruházások megakadályozása érdekében. Emellett online petíciót indítottak – ehhez már közel kétezren csatlakoztak – és személyesen is gyűjtik az aláírásokat. Mint írják, „a giga kapacitású akkumulátor-gyár és vele egy épületen belül lévő felső küszöbértékű veszélyes, 4000 tonna mérgező anyagokat tároló raktár” ellen azért tiltakoznak, mert „a mérgező anyag kiszóródása esetén kialakulhat halálos veszélyeztetés és az akkumulátor gyártás során gyakori tűzeset is”.

Vargha Nóra képviselő szerint a fóti testületben nem vitatják az akkumulátorgyártás szükségességét. Azt viszont nem értik, hogy miért a lakóövezetek közelében kívánják elhelyezni ezeket az üzemeket. Az engedélyezési eljárások átláthatatlansága, a jogszabályi környezet tisztázatlansága és a gödi gyárban bekövetkezett balesetek is riasztóak a fótiak számára - számolt be róla az atlatszo.hu.

Vargha Nóra független önkormányzati képviselő

január 4-én számolt be róla, hogy a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság engedélyezte a HTNS Hungary Kft. raktára számára a négyezet tonnányi veszélyes anyag tárolását. „Nem gond, hogy kb. kétezer ember él 500 méterre, nem gond, hogy a csarnok alatt vízbázis van, nem gond az sem, hogy közvetlenül szomszédos földtulajdonos bőven a baleseti hatásterületen belül van. A biztonsági jelentésben a hatóság szerint minden a lehető legjobban van leírva, minden rendben van és persze rendben is lesz. Működik a rendszer. Nincs itt semmi látnivaló”

– fogalmazott Vargha Nóra Facebook-bejegyzésében.

Vass György polgármester a magyarnarancs.hu tudósítójának még az engedély megadása előtt másfél hónappal elmondta, hogy

„arról szó sem lehet, hogy itt bármilyen szennyezőanyagot termelő létesítmény zöld utat kapjon. Víz-, levegő-, zaj-, fényszennyezés nem lehet, ami a várost vagy az életkörülményeket befolyásolná.” Hangsúlyozta, megvizsálják a kérdést, és ha kell, akkor tiltakozni fognak.

Az elhatározást tett követte, hiszen hosszú Facebook-bejegyzésben mondja el véleményét azzal kapcsolatban, hogy

a város biztonságánál semmi nem lehet fontosabb.

„Holnap Képviselő-testületi ülést tartunk, azzal a céllal, hogy településünk vezetőjeként további konkrét lépéseket tegyek a fótiak védelmében. Az ülésen be fogom nyújtani azt a konkrét javaslatomat, amely szerint Fót Város Önkormányzata közigazgatási pert indít és bíróságon támadja meg a Katasztrófavédelmi Igazgatóság döntését a HTNS Hungary Kft. veszélyes tevékenység végzésére irányuló katasztrófavédelmi engedély iránti kérelmére, és a Telephelyre vonatkozó biztonsági jelentésére vonatkozóan.

Meglátásunk szerint a Katasztrófavédelmi Igazgatóság döntése jogsértő, ezért határozott lépést sürgetek”

Megjegyzi, polgármesterként elkötelezett amellett, hogy a városvezetés megtilt minden olyan vállalkozást, tevékenység létrehozását, vagy meglévő vállalkozás tevékenységi körének bővítését, amely

  • a környezetre a legcsekélyebb mértékben is káros hatással lehet,
  • létrejöttével a környezetkárosítás legkisebb kockázata is fennáll,
  • az ott lakók - beleértve a külterületen élőket is- egészségét károsíthatja,
  • hang- vagy fényszennyezéssel, víz-, talaj- illetve légszennyezéssel jár, az életviszonyokat negatívan befolyásolhatja,
  • illetve létrehozása/bővítése a helyi környezetvédelmi rendelet bármely részének ellentmond.

Fotó: dr. Vargha Nóra önkormányzati képviselő Facebook-oldala