2024.04.16., kedd - Csongor
Salgótarján: 7o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Közösen látogatta meg a NATO romániai harccsoportját a francia, a holland és a román külügyminiszter

frisshirek.hu | 2023. január 27. - 17:26
Közösen látogatta meg a NATO romániai harccsoportját a francia, a holland és a román külügyminiszter

Közösen látogatta meg a NATO romániai harccsoportjának kiképzőközpontját pénteken Catherine Colonna francia, Wopke Hoekstra holland és Bogdan Aurescu román külügyminiszter az erdélyi Nagysinken, ahol - a román és más nemzetiségű katonákkal együtt - több száz francia és holland katona teljesít szolgálatot.

Aurescu a katonák előtt mondott beszédében köszönetét fejezte ki Románia NATO-szövetségeseinek, hogy Oroszország Ukrajna ellen indított háborújára reagálva katonákat küldtek a szövetség keleti szárnyára, ezzel is egyértelművé téve, hogy a tagállamok közösen és eltökélten védik a NATO területének minden centiméterét.

A nagysinki támaszponton állomásozó francia katonák nagy része a napokban tért vissza a moldovai és ukrán határ közelében fekvő Smardan lőtéren megrendezett hadgyakorlatról, ahol mintegy hatszáz francia katona, kétszáz páncélos - köztük a tavaly ősszel Romániába áthelyezett francia Leclerc tankok - részvételével tartottak éleslövészetet, hogy ellenőrizzék, milyen gyorsan tudnának adott esetben a NATO-tagállamok egy megtámadott társuk segítségére sietni.

Catherine Colonna francia külügyminiszter a kelet-ukrajnai Odessza kikötővárosban, illetve a Moldovai Köztársaságban tett látogatása után érkezett Romániába - írja az MTI.

A NATO - francia parancsnokság alatt működő - romániai harccsoportját tavaly májusban hozták létre azoknak a többnemzetiségű szövetséges csapatoknak az átminősítésével, melyeket az Ukrajna elleni orosz támadást követően az ún. Reagáló Erők részeként vezényeltek Romániába.

Románia schengeni övezetbe történő felvételéről is egyeztetett a román és holland külügyminiszter

A nagysinki támaszponton tett közös látogatás előtt a román külügyminiszter kétoldalú megbeszélést is folytatott holland kollégájával, amelyen elsősorban a holland és osztrák vétó miatt meghiúsult román és bolgár schengeni tagfelvételről egyeztettek a felek.

Az erről kiadott román külügyi közlemény szerint Hoekstra megerősítette, hogy Hollandia támogatja Románia felvételét a határellenőrzés nélküli övezetbe, Aurescu pedig azt ígérte, hogy - bár nem ért egyet a két téma összekapcsolásával - Románia mindent megtesz azért, hogy eloszlassa Hollandia és Ausztria illegális migrációval kapcsolatos aggályait.

A francia, a holland és a román külügyminiszter péntek délután Bukarestben folytatja egyeztetését, amelyről közös sajtótájékoztatót tartanak.

Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement