2023.04.01., szombat - Hugó
Salgótarján: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Bécs: társbérlettel az időskori elmagányosodás ellen

frisshirek.hu, 2023. január 30. - 18:13
Bécs: társbérlettel az időskori elmagányosodás ellen

Újfajta lakhatási formát kínál a Bécsi Caritas az időseknek, hogy ezzel is megelőzzék az elmagányosodásukat. A WG Melange néven futó társbérletbe 55 év felettiek költözhetnek be, a közös helyiségek mellett pedig mindenkinek van egy saját kis garzonja is.  

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Bécs új városrészében, Aspern Seestadtban hozta létre első időseknek szánt társbérletét, a WG Melange-ot a Bécsi Caritas.

Az újfajta lakhatási formával az időskori elmagányosodást szeretnék megelőzni.

Éppen emiatt választotta lakhelyéül a Melange-ot Doris is, aki másfél hónapja él itt. „Tisztában vagyok vele, hogy a városokban az emberek könnyen elmagányosodnak, ha egyedül élnek. Azzal is tisztában vagyok, hogy idősebb nőként az ember már nem talál olyan könnyen kapcsolódási pontokat másokhoz”.

A WG Melange egy első emeleti, 455 négyzetméteres lakás, ahol nyolc ember számára van hely. A közös helyiségek mellett – lakókonyha erkéllyel, mosókonyha és tároló – mindenkinek van egy fürdőszobával és kicsi konyhával felszerelt saját garzonja is, ahova visszavonulhat, ha egyedül szeretne lenni. Ha azonban valaki társaságra vágyik, csak kimegy a közös konyhába és máris indulhat a közös főzés, kávézás és a beszélgetés. 

A garzonlakások különböző méretűek, a legkisebb 30 négyzetméteres és 560 euróba kerül havonta (kivéve energiaköltségek), a legnagyobbak 46 négyzetméteresek és havi 760 euróba kerülnek. A beköltözés feltétele, hogy a lakó – beköltözésekor - ne szoruljon gondozásra, ápolásra, mivel ez nem támogatott lakhatási forma. Ettől függetlenül a segélyszervezet munkatársai folyamatosan figyelemmel kísérik a projektet és rendszeres találkozókat szerveznek az itt élők és a leendő lakók között, hogy jobban megismerhessék egymást - írja Bécs Város Külképviseleti Irodája.

„A pandémia megmutatta, hogy az emberek igénylik a szociális közelséget” – mondja Anna Winklehner projektvezető. „Biztonságérzetet ad és végső soron hozzájárul a pszichoszociális és fizikai egészséghez is. Ez tulajdonképpen előgondoskodás a Caritas részéről, hiszen az itt élő embereknek még sokáig nem lesz szükségük mobil ápolásra, gondozásra, ugyanakkor segíteni tudnak egymásnak a hétköznapok során, az apróságokban.”

Fotó: Caritas Wien / Johannes Hloch