2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Salgótarján: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Fideszes képviselők neve is előkerült a Völner-Schadl-ügyben

frisshirek.hu | 2023. február 01. - 13:00
Fideszes képviselők neve is előkerült a Völner-Schadl-ügyben

Több igazságügyi minisztériumi dolgozó arról számolt be a vallomásában, milyen megalázó helyzetekben találták magát, amikor a végrehajtói helyekről döntöttek – derül ki a Völner-Schadl-ügynek azokból a nyomozati anyagaiból, amelyeket a Telex szerzett meg. Ezekből az rajzolódik ki, hogy Völner Pál igazságügyi államtitkár és Schadl György, a végrehajtói kar elnöke milyen módon intézte el, hogy a számukra megfelelő végrehajtó nyerje el a kinevezést. A tanúvallomásokban felbukkant Gelencsér Attila, Szatmáry Kristóf, Cseresnyés Péter vagy Csizi Péter országgyűlési képviselő neve is.

A Telex arról számolt be, hogy az egyik meghallgatott minisztériumi dolgozó – aki részt vett a pályázatok elbírálásában – nem értette, hogy mi történik, mivel több esetben készen kapta a „közösen megítélt” pontszámokat, a folyamatba pedig semmi beleszólása nem volt. Emellett a pontozásban hibákat talált: olyanra kapott valaki pontot, amire jogszabály szerint nem lehetett volna, és fordítva.

Később aztán már odáig fajult a helyzet, hogy a ponthúzó tanácskozáson már szót sem kapott, a jelen lévő Völner Pál és Schadl György folyamatosan egyeztetett arról, ki legyen a győztes.

Schadl egyszer csak felállt, kiment, majd amikor visszajött, mondta, hogy Völner úrtól jött. Ekkor a kezében lévő cetlin lévő névvel kapcsolatosan adott esetben megkérdezte, hogy hogy is van az adott hely listája, és ha ott nem az jött ki eredménynek, hogy a cetlin levő név nyerjen, akkor elkezdődött a számolgatás, hogy miként lehet megváltoztatni a pontokat úgy, hogy ezt a személyt hozzák ki nyertesnek

– hangzott el a tanúvallomásban.

A portál szerint több egymást erősítő tanúvallomást tettek a minisztériumi munkatársak.

Nekem ebbe beleszólásom nem volt, maximum néha udvariasságból vagy látszatból odafordultak hozzám, és megkérdezték, hogy jó lesz így? Erre én abban a szituációban nem mondhattam mást, mint egy kényszeredett igent, mivel lényegében dr. Völner Pál mint főnököm is benne volt azok között, akik ezeket eldöntötték. Hogy őszinte legyek, nagyon rosszul éreztem magam az egész megbeszélés alatt

– folytatódik a vallomás.

Aztán egyszer csak a meghallgatások és ponthúzások után magához hívatta a főosztályvezetője, aki felmutatott neki egy mobiltelefont. Ennek képernyőjén személy- és városnevek voltak, és

megkapta az utasítást, hogy őket kell megjelölnie a felterjesztésben a minisztérium javaslataként.

Még átküldeni sem akarták neki a névsort, hanem kérték, ő is fotózza le a saját telefonjával.

Mivel tudtam, hogy (a főosztályvezető) az államtitkárságról jött vissza, nem kellett kérdeznem, hogy ez kinek a döntése. A telefonomban mind a mai napig megvan ez a három fénykép

– mondta.

A nyertesek között ott volt annak a pályázónak a neve is, aki nem sokkal korábban a „nem is volt olyan rossz” megjegyzést kapta.

Összeállt a kép

– magyarázta.

A gyakorlatot jól mutatja, hogy akadtak olyan emberek, akikről mind a meghallgatáson, mind a minisztériumi megbeszéléseken kijelentették, pályázhat akárhányszor, sose fog nyerni, mert nem baráti ember köreihez tartozik.

2020 őszén aztán szintet lépett a dolog: ekkor már Völner Pál saját fejléces papíron írta meg Varga Juditnak, kit javasol nyertesnek – a tanú szerint ilyen korábban nem fordult elő.

Nekem a főosztályvezetőm mondta meg, adott helyre ki lesz az a pályázó, akit kinevezésre javasol a minisztérium. (...) Nála egy kézzel írt lista volt. Őt is felhívták raportra, majd lediktálták neki. (...) A döntést tudomásom szerint Völner Pál hozta meg. (...) Az azért feltűnt nekem, hogy volt olyan jelölt, aki a meghallgatáson teljesen lenyűgözött, nagyon jól szerepelt, és mégis nagyon alacsonyra lett értékelve nála a szóbeli szereplés, és nem is került kinevezésre (...) „nagyon komoly matekozás volt”, hogy a listák úgy álljanak össze, hogy az „megfeleljen minden szükséges kívánalomnak

– vallotta egy másik tanú.

Neki ugyancsak nem volt szerepe, a főosztályvezetőn keresztül jelezték, kire kell figyelni, mert ő biztos szimpatikus lesz. Volt olyan meghallgatás is, amelyen Schadl György letette az asztalra a telefonját, a képernyőn pedig egy kézzel írt irat látszott. Ezt követően mosolyogva közölte,

gyerekek, mutatom, mi lesz.

Több tanú is említette, hogy a pályázatoknál láttak listákat a „támogatott” emberekről, és egyes nevek mellett monogramok és nevek voltak, hogy kik támogatják őket „magasabb szintről”. Több tanú is azt állította, a V. P. monogram Völner Pált jelöli, de

a tanúvallomások szerint felbukkant a támogató nevek között Gelencsér Attila, Szatmáry Kristóf, Cseresnyés Péter vagy Csizi Péter országgyűlési képviselő neve is.

Voltak olyan monogramok is, amiket a minisztérium középső szintjén lévő munkatársak sem tudtak dekódolni, és nincs hozzájuk megfejtés az iratokban: Ko. Zs., M. L., L. T., R. T., B. T.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, a korrupciós botrány 2021. december 7-én robbant ki, amikor a Legfőbb Ügyészség közölte: a fideszes parlamenti képviselő, akkori igazságügyi államtitkár Völner Pál a megalapozott gyanú szerint rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot kapott Schadl Györgytől, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől azért, hogy végrehajtói kinevezéseket intézzen el neki.

Az ügyészség Schadlre tíz, Völnerre nyolc év letöltendő börtönbüntetést kért akkor, ha beismerő vallomást tesznek.

A Blikk a múlt hétfőn kezdte el szivárogtatni a Schadl-Völner-ügy lehallgatott telefonbeszélgetéseit. Ezeken elhangzott Varga Judit igazságügyi miniszter neve is, akit állítólag egy végrehajtó fel akart jelenteni bűnpártolásért.

Lapunk, a frisshirek.hu megírta már azt is, hogy az igazságügyi miniszter nem kapott idézést korábbi helyettese perében.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő nyomozati iratokra hivatkozva azt állítja, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter tudhatta, mit művel Schadl György.