2023.04.01., szombat - Hugó
Salgótarján: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Baj lehet, ha az ingatlantulajdonosok nem tartják karban a vízelvezető árkokat

Fodor Orsolya, 2023. február 02. - 18:40
Baj lehet, ha az ingatlantulajdonosok nem tartják karban a vízelvezető árkokat

A közelmúltban történt áradások helyszíneit járta be a napokban Balla Mihály országgyűlési képviselő. A helyi polgármesterekkel a honatya megvitatta, hogyan tudnának segíteni a területen élőknek. A katasztrófavédelem a belvíz okozta károkra és a vízelvezető árkok karbantartásának fontosságára hívja fel az ingatlantulajdonosok figyelmét, mert az épületeket előtt a ház tulajdonosának kell elvégezni az ároktisztítást.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Amint arról korábban beszámoltunk, Ipolytarnócot és Litkét elöntötte a víz az elmúlt hetekben Nógrád megyében. Több embernek az otthonát is el kellett hagynia a területen. Balla Mihály nyugat-nógrádi országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy csütörtökön bejárták azokat az útszakaszokat Sztojka Attila felzárkóztatásért felelős kormánybiztossal, illetve a települések polgármestereivel, ahol rendszeresen gondot okoz az áradás.

Litkén a főút mellett lévő kis hídnál jártunk, ahol Kristófné Dudás Zsuzsanna polgármester megmutatta az útátmosások helyét és azt, hogy legutóbbi nagy esőzések miatt hol bukott át a víz

– fogalmazott a honatya.

Hozzátette: a települések vezetőivel egyeztettek arról, hogy mit tehetnének a területeken élő családok érdekében.

Az áradás mellett a térségben a belvíz is sok gondot okoz. Nógrádban volt olyan pince, ahol a katasztrófavédelem munkatársai 150 centiméteres vízszintet mértek a kiérkezésükkor néhány héttel ezelőtt. 

Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a frisshirek.hu megkeresésére elmondta, hogy az ingatlanok előtti árkok karbantartása különösen fontos, ha el szeretnénk kerülni a belvíz okozta károkat. 

A talaj vízbefogadó-képessége nagyban befolyásolja a vízelvezető árkok működését. A belterületi árkok tisztítása az év minden időszakában kiemelt fontosságú, és az ingatlanok előtti szakaszokat a háztulajdonosok kötelesek karbantartani

– hangsúlyozta Kapás Márton.

A jelentős mennyiségű csapadék miatt kialakulhatnak belvizes elöntések, a katasztrófavédelem ezért kéri a lakosokat, hogy biztosítsák az ingatlanjaik előtti közterületi csapadékelvezető-árkokban a szabad vízlefolyást. Emellett gondoskodjanak a tulajdonosok a területükön felgyülemlett csapadék belvízelvezető rendszerbe történő kivezetéséről. 

Mint mondta, a települések árokrendszerei csak akkor tudják hatékonyan elvezetni a felgyülemlő és lefolyó vizet, ha a karbantartásuk folyamatos. A vízelvezető árkok rendszeres tisztántartása azért is bír különös jelentőséggel, mert a víz útjába kerülő akadály meggátolhatja annak a szabad elfolyását, vagy felduzzaszthatja azt, és az így felhalmozódott vízmennyiség a kiskertekben, vagy akár a lakóházakban is kárt tehet. A növényzettel benőtt, faágaktól eltömődött vízelvezetők, illetve átereszek nem tudják betölteni rendeltetésüket.

Nem szabad a csapadékvíz-elvezető árokba tenni:

  • összegyűjtött kerti hulladékokat,
  • ágakat,
  • szemetet,
  • iszapot,
  • papírt,
  • törmeléket.

Továbbá tilos az árkokba kommunális szennyvizet, olajos, vegyszeres és robbanásveszélyes, illetve állattartásból származó vizet bevezetni.

A szóvivő arra is kitért, hogy nem elegendő az árkok rendszeres kaszálása, hanem szükséges a levágott zöld hulladék és a hordalék folyamatos eltávolítása is. A gyomirtó szerek használatát érdemes elkerülni, mert a heves esőzések jelentős mennyiségű iszapot hordhatnak ki az árkokból, ami a rendszer alsóbb elemeinél gondokat fog okozni.

A katasztrófavédelem kéri a lakosságot, hogy az anyagi javaik védelme érdekében fordítsanak kiemelt figyelmet az árkok, átereszek karbantartására!

Fotó: Facebook/Balla Mihály